ИЗРАЋУЈУ ДРВЕНЕ ПОСЛУЖАВНИКЕ ЗА СВОЈЕ ВРШЊАКЕ НА КУВАРСКОМ СМЕРУ

APATIN SOMBOR SRBIJA VESTI

Ученици треће године техничара за обликовање намештаја и ентеријера у апатинској Гимназији и стручној школи “Никола Тесла” ових дана у радионици израђују дрвене послужавнике за сервирање хране. Део је то практичне наставе али и школског пројекта и добре сарадње са Техничком школом са Домом ученика -смер куварство који ће ове послужавнике користити у настави за припрему и сервирање хране.

– Послужавнике смо радили од природно сушеног дрвета домаћег ораха. Направили смо неколико различитих димензија, величина и са више нивоа. Од стручног кадра са смера кувара добили смо оквирно потребне димензије на које смо сами осмислили коначан изглед, рекао је мастер инжењер шумарства Иван Перишкић, предавач стручних предмета на смеру техничар за обликовање намештаја и ентеријера.

У изради послужавника ученици су одрадили све: од процеса уношења грађе до процеса финалног производа.

– У овом случају немамо завршно лакирање и фарбање јер је храна у питању, него ћемо користити обично сунцокретово уље којим у пар слојева премажемо послужавнике док га дрво не упије, што траје пар дана. После тога може да се користи 10-15 пута и када видимо да је поново суво опет нанесемо слој уља. На тај начин ће даске дугорочно бити увек као нове, појаснио је професор Перишкић.

На питање да ли би могли нешто слично да ураде за ресторане, Перишкић је рекао да је то оствариво само за мали број примерака јер немају услове за производњу великих количина истих производа.

– У нашој радионици ученици имају праксу. Не могу сви у исто време бити на машинама, а и ограничени смо временом које овде проводимо. Тако да можемо само реализовато договоре који се односе на мали број комада. Овде смо да сви заједно учимо и повезујемо теорију из учионица са оним што виде у пракси, наглашава предавач.

У радионици никада није довољно алата и материјала за рад, зато сви заједно и предавачи стручних предмета и ученици, пре свега, постојеће машине одржавају у добром стању, али и сваке године понешто докупе.

Овако лепе идеје треба поздравити и подржати, а верујемо да ће из радионице апатинске гимназије и стручне школе и убудуће до јавности стизати фотографије и приче о њиховој реализацији.

1 thought on “ИЗРАЋУЈУ ДРВЕНЕ ПОСЛУЖАВНИКЕ ЗА СВОЈЕ ВРШЊАКЕ НА КУВАРСКОМ СМЕРУ

  1. Učenicima III razreda tehničara za oblikovanje nameštaja i enterijera, sledi UKUSNO IZNENAŠENJE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *