РАЗОТКРИВАЊЕ АПАТИНА: ПРАЗНОВЕРЈА АПАТИНСКИХ РИБАРА

APATIN RAZOTKRIVANJE APATINA VESTI

Рибарска делатност спада у сферу оних људских активности које имају изузетно Bразвијен свет празноверја. Апатински рибари су до те мере били подложни празноверју да су често одустајали од намераваних рибарских активности уколико су се пре тога појавили, по њиховом традиционалном тумачењу, лоши предзнаци. Свака даља активност после појаве лоших предзнака, више није имала смисла, јер се унапред знао коначни негативни резултат.

Насупрот томе, појава добрих знамења наговештавала је добар улов рибе тога дана и давала је рибарима додатни позитивни импулс за реализацију постављених задатака. Радње и догађаји око рибарских алата, пре одласка на планирано рибарење, могли су да изазову, по дубоком веровању овдашњх рибара, добре или лоше последице. Стога су рибари поступањима са алатима поклањали велику пажњу и пазили да својим понашањем избегну, уколико је то могуће, нежељне радње које предсказују лош улов. На пример:

 • Приликом поправки или монтирања рибарских алата, аласи нису смели сећи мрежу маказама, јер је њихова употреба обавезно доводила до негативних последица, тј. до лошег резултата риболова. Да би се избегле лоше последице, рибари су у ову сврху могли користити само ножић.
 • Уколико се догоди да, и поред свих предострожности које су предузимане, женска особа пређе преко рибарске мреже, тада се одустајало од планираног риболова. У оваквом случају би сваки евентуални одлазак на рибарење представљао непотребни напор и губитак времена, јер је негативни резултат загарантован.
 • Падање птичјег перја по рибарским мрежама има такође лоше значење и као последицу има лош улов рибе тога дана.
 • Приликом одласка од куће, као и целим путем, морало се водити рачуна о избегавању одређених радњи не само од стране рибара, него и свих особа, које су у његовој непосредној околини, јер су и оне могле да пресудно утичу на резултат планираног риболова.
 • Уколико је мајсторица приликом одласка рибара од куће зажелела успешан риболов речју «срећно», сматрало се веома лошим предзнаком, па се и одустајало од риболова.
 • Такође се од стране рибара избегавао поздрав «збогом» при одласку од куће, јер се и у овом случају могло рачунати на лош резултат рада.
 • Ако се догодило да рибар заборави да понесе одређене ствари од куће, никад се није враћао по њих, без обзира на њихову важност, јер би сваки повратак значио лош предзнак. Дешавало се да су шегрти добијали велике батине од мајстора уколико су их они заборавили, пошто није постојала никаква могућност повратка по њих, а да се не доведе у питање добар улов рибе тога дана.
 • При одласку на посао, током целог пута рибари су морали да обрате велику пажњу на неке успутне догађаје и евентуалне сусрете и уколико су у могућности, да покушају да их избегну.
 • Сусрет са црном мачком и њен прелазак преко пута, испред рибара, био је веома лош предзнак. Такође није било добро ако их током пута нека особа, а поготово жена, пита куда иду.
 • Сусрет са особом која носи неку празну посуду, врећу, буре итд, а поготово ако је то жена, био је изузетно лош предзнак за апатинске рибаре те су на основу тога предвиђали слаб улов рибе. Насупрот томе, као добар предзнак се сматрао сусрет са мушком особом која носи нешто напуњено (посуду, врећу, кофу, торбу итд.).
 • Рибари су волели да током пута сретну Цигане, док су насупрот томе избегавали сусрет са попом, тумачећи то као веома лош предзнак.
 • Као изузетно лош предзнак за планирани риболов рибари су сматрали сваки сусрет са женском особом током њиховог пута, а значење се у негативном правцу појачавало уколико је та жена носила и неку празну посуду.

И сам процес риболова, у својој почетној фази, пружао је разне предзнаке који су могли указати на коначни, лош или добар, резултат рада.

 • Уколико се на почетку риболова догодило да се у мрежу ухвати врста рибе «цингел», рибари су прогнозирали лош улов рибе тога дана.

Поред предзнака које су рибари уочавали на јави, током својих многобројних дневних активности, не мање важну функцију у одгонетању будућих догађаја имали су и рибарски снови. Уколико се сањала ситна риба, то је био сигуран предзнак за успешан наредни риболов. Насупрот томе, појава крупне рибе у сну тумачена је веома неповољно и није обећавала добар резултат риболова. Цигани су увек, и на јави и у сну, имали значење доброг предзнака. У случају да их усни, рибар се могао надати добром улову рибе тога дана, али би се код куће обавезно посвађао са женом.

Аутор: Томислав Шимуновић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *