ХОТЕЛ ЗА ИНСЕКТЕ У АПАТИНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У дворишту Гимназије и стручне школе „Никола Тесла“ у Апатину постављен је хотел за инсекте. Израђен је под стрехом, покривен на две воде, у облику бокса ограђеног жицом унутар чега се налазе комади дрвета.

– Oбложили смо га једне и друге стране жицом да би наше госте инсекте заштитили од птица. У боксу се налази више врста дрвета у различитим стадијумима труљења. Дакле, ово нису комади здравог дрвета већ она која су или већ напали инсекти или гљиве, или су једноставно почела пропадати временом, рекао је мастер инжењер шумарства Иван Перишкић, предавач стручних предмета на смеру техничар за обликовање намештаја и ентеријера у Гимназији и стручној школи „Никола Тесла“ у Апатину.

Новина коју неколико година уназад промовишу еколози и заштитници здравог начина живота, али и корисна едукација за ђаке који су, захваљујући домишљатости свог предавача, имали прилику практично сазнати на који све начин и за шта могу применити знања која стичу у апатинској средњој школи.

Овај хотел за инсекте смо направили за пример како он може да изгледа. То је код нас новина, мада у Србији постоји већ неколико сличних хотела. Циљ нам је био да ђаци ураде нешто ново што досада нису правили. Током праксе радили су на машинама, упознавали се с материјалом, начинима обраде и рада. Хотел смо осмислили у етно стилу, каже Перишкић.

Свако дрво напада нека врста инсекта, зато су у боксу комади дрвета тополе, врбе, храста и неколико врста борова, обложени маховином, кором или огољени. Перишкић каже да је то зато што неки инсекти живе под кором четинара, док други под кором лишћара. Разни инсекти пребивају у влажном дрвету, док други више воле да је дрво суво.

– Улога инсеката је да разложе дрво и где год имамо дрво постоје и инсекти, било да је оно у нашој башти или у кући, да их видимо или не. Сврха хотела је да произвођачи поврћа који желе да производе здраву храну без прскања обезбеде разним корисним инсектима склониште преко зиме, али и да оне штетне скрену са башта на понуђено дрво. Наша је да прикажемо како леп детаљ може бити један такав хотел, али и да наши ђаци уживају у раду на смеру који су одабрали за школовање, додао је предавач Иван Перишкић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *