ZLATKO VASIĆ GOST RADIO DUNAVA

APATIN KULTURA VESTI

U emisiji ” Bez kulture je loše ” na radio Dunavu, gost je bio Zlatko Vasić, pesnik, romansijer i pripovedač. Prvo naše pitanje odnosilo se na Vasićev prvi roman objavljen u martu ove godine “Vojska oblaka i soli “. Pitali smo ga kako bi on reklamirao svoj sopstveni roman.

– Iako govori o ratu i potrazi, ovo je, na neki način, i priča o ljubavi. Smeštene van prostora i vremena, i tako zaokružujući i prostor i vreme, osnovne priče poništavaju same sebe, jer sve ono što je, pripovedanjem, stavljeno u prvi plan, u stvari je u službi ljubavi, koja se tek naslućuje. Kao šapat… – rekao nam je Vasić.

Naredno pitanje se odnosilo na dečju književnost kojom se Vasić bavi, a što je, na neki način, krunisano promocijom njegovog prvog dečjeg romana ” Čudesno putovanje ” koja je održana u četvrtak, 28. septembra u Kulturnom centru u Apatinu.

– Pisao sam pesme i priče za decu za emisiju ” Veselica ” koju je odavno na radiju vodila moja supruga Mara Vuković. Godine 2012. dobio sam prvu nagradu za priču na Radio Beogradu i kasnije više godina pisao priče za jutarnji program Radio Beograda . A roman ” Čudesno putovanje “je knjiga koju sam napisao pričajući je sinu. Ona pruža mogućnost da se obnovi ona veoma važna veza roditelj – dete, koju stvara čitanje priča za laku noć – bio je odgovor Vasića.

Na kraju smo Vasića pitali o pesničkim nagradama i knjigama.

– Objavio sam dve zbirke pesama, a obe su objavljene kao rezultati prvonagrađenih pesama. Pobedio sam u Vrbasu na Festivalu poezije mladih, a kao prva nagrada mi je štampana knjiga ” Užasnuti hor “. Pobedio sam i u Ivanjici, a tamo su mi štampali knjigu ” Večera sa ženom koja gubi moje stvari “. Izdvojio bih još prvu nagradu u Loznici na pesničkom festivalu ” Vukovi lastari ” – kazao nam je Vasić.

FONO Zlatko Vasić

Zlatko Vasic, Dusan Radivojevic Duco, Bez kulture je lose (3) Zlatko Vasic, Dusan Radivojevic Duco, Bez kulture je lose (2)