STOTINU MALIŠANA UČILI RIBOLOVU I EKOLOGIJI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Drugu godinu zaredom u apatinskoj marini održana je “Okumina školica ribolova”, obuka za stotinu dečaka i devojčica iz očuvanja prirode i osnova sportskog ribolova koju su organizovali Udruženje sportskih ribolovaca “Bucov” iz Apatina i “Carpologije D.O.O.”, ovlašćeni zastupnik Okume (tajlandskog proizvođača ribolovačke opreme) za Srbiju.

Okumina škola ribolova Apatin 2017, Marina  (1)

Otvaranju škole su pored brojni polaznika i njihovih roditelja prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave. Zamenica predsednik opštine Apatin, Dubravka Korać je izjavila da je Apatin prema odluci sponzora „Okume“, drugu godinu zaredom domaćin ove edukativne kampanje.

– Sponzori su izabrali Apatin, kao grad domaćin, na lokalnom udruženju i opštini je bilo da ovu akciju podržimo, što ćemo činiti i u narednom periodu. Deci je podeljeno 100 paketa različite opreme, i to u zavisnosti od toga da li će pecati varalicom, šaranskom ili tehnikom na plovak. Ona je dodala da je pored obuke tehnika pecanja, za najmlađe ribolovce održan i teorijski deo očuvanja prirode.

– Jedan od bitnih aspekata ribolova i boravka u prirodi jeste, da deca nauče da prostor u kojem borave u prirodi, ostave onakvim kakvog su ga zatekli po dolasku, poručila je Koraćeva.

Ćopić, USR Bucov, Dubravka Korać Okumina Škola ribolova Apatin 2017 (4)

Predsednik Udruženje sportskih ribolovaca “Bucov” iz Apatina, Milan Ćopić je rekao je da i ove godine broj zainteresovane dece, budućih ribolovaca premašio sva očekivanja.

– I ove godine broj prijavljenih polaznika premašuje očekivanja oragnizatora. Deca su podeljena u četiri grupe, na osnovu izabranih tehnika ribolova, za šta su im uručeni ribolovački kompleti koje je obezbedio sponzor. Kao i prošle godine deca će naučiti da uhvaćenu ribu vraćaju u vodu, a prema programu za drugu godinu, svi polaznici će proći praktični i teorijski deo posvećen ekologiji i očuvanju prirode, izjavio je Ćopić.

Okumina škola ribolova Apatin 2017, Marina  (9) Okumina škola ribolova Apatin 2017, Marina  (8) Petar Strugar , glumac , Okumina škola ribolova, Apatin 2017 (2) Okumina škola ribolova Apatin 2017, Marina  (7) Okumina škola ribolova Apatin 2017, Marina  (3) Okumina škola ribolova Apatin 2017, Marina  (2)

Pored osnovnih tehnika ribolova, budući ribolovci su danas učili kako da se ponašaju na vodi i kako da čuvaju prirodu. Obuku su držali stručni instruktori, ali i ribolovci -javne ličnosti. Školica je bila besplatna, a pribor, mamci i primama za ribolov, kao i hrana i osveženje za sve učesnike bili su obezbeđeni od strane sponzora.

Okumina škola ribolova (1) Okumina škola ribolova (2) Okumina škola ribolova (3) Okumina škola ribolova (4)