APATINSKIM SREDNJOŠKOLCIMA ODRŽANO PREDAVANJE O ŠTETNOSTI DROGA

APATIN DRUŠTVO VESTI

U okviru projekta „Uključujemo se“ čiji je pokretač Udruženja građana “ Za Apatin ”, u Apatinu je za učenike srednjih škola održano predavanje na temu programa prevencije upotrebe droga. Predavanje pod nazivom ,,Senzibilizacija javnosti po pitanju problematike zavisnosti i marginalnih grupa” za učenike u Tehničkoj školi, u gimnaziji “Nikola Tesla” i Srednjoj građevinskoj i drvoprerađivačkoj stručnoj školi održali su članovi udruženja “Restart” i rehabilitacionog centa “Duga” iz Novog Sada te članovi udruženja “Stijena” iz Zagreba.

predavanje narkomanija, tehnička škola sa domom učenika, Apatin, narkomanija, 2017 (8) predavanje u gimnaziji, bolesti zavisnosti, narkomanija, marginalne grupe (3) predavanje u gimnaziji, bolesti zavisnosti, narkomanija, marginalne grupe (5) Predavanje je održano sa ciljem da se srednjoškolci upoznaju sa vrstama psihoaktivnih supstanci, njihovim uticajem na zdravlje, te načinu na koji da se odupru ovim iskušenjima. Željka Jakopčević iz Udruženja građana „Stijena“ iz Zagreba izrazila je zadovoljstvo odazivom i prijemom u školama, kao i načinom na koji su učenici učestvovali u raspravi.

predavanje narkomanija, tehnička škola sa domom učenika, Apatin, narkomanija, 2017 (4) predavanje narkomanija Apatin Marina, 2017 (1)

– Veoma mi je drago što mogu učestvovati u projektu „Uključujemo se“ jer je važno da svi javno progovorimo o zavisnosti. Iako to nije svakodnevna tema, često su naši bližnji pogođeni zavisnošću i sami se nose sa tim. Ovom prilikom bi poručila da nisu sami u tome, da želimo putem ove tribine stvoriti jednu mrežu institucija kojom bismo na stručan način pomogli zavisnicima i njihovim bližnjima.

Nakon predavanja, u apatinskoj marini je održan sastanak kojem su prisustvovali članovi udruženja “Stijena” iz Zagreba, udruženja “Restart” i rehabilitacionog centra “Duga” iz Novog Sada, predstavnici Centra za socijalni rad iz Apatina, predstavnici verskih zajednica, lekari Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” iz Sombora, kao i Doma zdravlja iz Apatina te predstavnici nadležnih organa za narkotike.

Tribina narkomanija Apatin 2017 Tribina narkomanija Apatin 2017 Tribina narkomanija Apatin 2017 Tribina narkomanija Apatin 2017

Projekat „Uključujemo se“ pokrenut je po prvi put u našem gradu, a njegov cilj je pored edukacije maloletnika i da umreži sve institucije kao što su policija, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja sa raznim udruženjima koji mogu dati pomoć ljudima koji imaju problem sa nekom vrstom zavisnosti.

Sanja Sijan, predavanje u gimnaziji, bolesti zavisnosti, narkomanija, marginalne grupe (2) Sanja Šijan (2)

– Udruženje građana “Za Apatin” je prepoznalo potrebu za senzibilizacijom javnosti na temu bolesti i zavisnosti. Naša opština je podržala ovaj projekat i tim povodom smo ovde na radnom sastaku. Reakcije učenika u srednjim školama Apatina su bile iznenađujuće dobre. Bili su vrlo pažljivi, pratili su naša predavanja, izjavila je Sanja Šijan ispred UG „Za Apatin“.

O problemima zavisnosti na sastanku su govorili dr Karlo Kahrer, neuropsihijatar Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” i Duško Bursać, psiholog Centra za socijalni rad iz Apatina.

Duško Bursać , Centar za Socijalni rad Apatin (3) predavanje narkomanija Apatin Marina, 2017 (3)– Problem zavisnosti je veoma izražen ne samo u našoj opštini već u čitavoj zemlji. Centar za socijalni rad je do sada pokušavao na različite načine prvenstveno kroz savetodavni rad da motiviše zavisnike da se obrate za stručnu pomoć, ali čim se da stručna pomoć nalazi van opštine, a najbliža nam je u Somboru, naravno da je to povezano sa mnogim problemima. Mi smo sa naše strane do sada prezovili zavisnike do Sombora, ali mislim da se sada na neki način stvaraju preduslovi da ta pomoć bude na jednom višem i kvalitetnije nivou. Tako da je napore za ovaj događaj vidim u tom pravcu da se napravi jedna mreža ljudi, stručnjaka iz oblasti koji bi mogli zavisnicima da ponude sveobuhvatniju i kvalitetniju stručnu pomoć, poručio je Bursać.

predavanje narkomanija, tehnička škola sa domom učenika, Apatin, narkomanija, 2017 (4) predavanje u gimnaziji, bolesti zavisnosti, narkomanija, marginalne grupe (2) predavanje narkomanija, tehnička škola sa domom učenika, Apatin, narkomanija, 2017 (14) predavanje narkomanija, tehnička škola sa domom učenika, Apatin, narkomanija, 2017 (9) predavanje narkomanija, tehnička škola sa domom učenika, Apatin, narkomanija, 2017 (6) predavanje u gimnaziji, bolesti zavisnosti, narkomanija, marginalne grupe (4) predavanje u gimnaziji, bolesti zavisnosti, narkomanija, marginalne grupe (3) predavanje u gimnaziji, bolesti zavisnosti, narkomanija, marginalne grupe (6) predavanje u gimnaziji, bolesti zavisnosti, narkomanija, marginalne grupe (5) Tribina narkomanija Apatin, Marina Tribina narkomanija Apatin 2017 Tribina narkomanija Apatin 2017 Tribina narkomanija Apatin 2017