VULIN POSETIO SOMBOR

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je somborsku fabriku “Fiorano” I prilikom ove posete izjavio je da je primenom novog Zakona o radu, u proteklih godinu dana, u Srbiji povećan broj zaposlenih za 6,5 odsto.

To je jedan od najvažnijih efekata u primeni tog zakonskog propisa, rekao je Vulin novinarima prilikom posete somborskoj fabrici “Fiorano”, u kojoj je u proteklih godinu dana posao našlo 500 novih radnika, uglavnom žena.

Napominjući da je, prema statističkim podacima, pre godinu dana u zemlji bilo milion 623.317 zaposlenih, dok ih je danas na evidenciji milion 734.585, Vulin je rekao da je zadovoljan tim povećanjem, koje je očigledan efekat primene Zakona o radu.

On je naveo da je, zahvaljujući novim zakonskim ovlašćenjima inspekcije rada, zaposleno novih 6.478 radnika na osnovu rešenja te inspekcije, kao i to da “skoro potpuno iskorenjeno” zapošljavanje na osnovu ugovora o stručnom usavršavanju, gde nisu plaćani doprinosi.

Posle razgledanja pogona fabrike “Fiorano”, koja je u sastavu kompanije “Kalcedonija”, Vulin je pohvalio rad njenog rukovodstva, pre svega u oblasti novog zapošljavanja, napominjući da je to što su oni učinili uspeh ne samo za Sombor nego za čitavu zemlju.

“Nedovoljno se u javnosti govori o dobrim stvarima poput rada ovih ljudi, koji uspevaju da promene svoju sredinu”, kazao je ministar i dodao da je podatak o 500 novozaposlenih vredan pažnje i u Evropi.

Direktorka “Fiorana” Aida Delkić rekla je novinarima da je u toj fabrici, koja je otvorena 2008. godine, uvođenjem druge smene postepeno zapošljavano po oko 50 radnika, da bi se došlo do cifre od 500, čime sada ta fabrika za proizvodnju ženskog rublja ima 1.712 zaposlenih.

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović je zadovoljan zbog te značajne investicije i najavio je da bi deo, gde je smeštena fabrika, uskoro trebalo da bude proglašen slobodnom carinskom zonom.

Cilj grada Sombora je da unapređivanjem svoje infrastrukture pojača mogućnosti u privlačenju novih stranih investicija, rekao je Todorović i dodao da je u planu proširivanje graničnog prelaza Bački Breg kao i otvaranje mini industrijskoh zona po selima.