UROŠ ĆULIBRK NAJMLAĐI DOBITNIK OKOBARSKE NAGRADE IKADA

APATIN DRUŠTVO VESTI

U subotu 24. oktobra 2015. godine će se povodom proslave dana oslobođenja Apatina u Domu kulture dodeliti nagrade najzaslužnijim pojedincima i organizacijama za naročita dostignuća i izuzetne rezultate u oblasti privrede, kulture, nauke, obrazovanja, fizičke i tehničke kulture.

Ove godine izabran je  21  laureat , a najviše pažnje privlači ime Uroša Ćulibrka koji će sa 17 godina biti najmlađi dobitnik nagrade „24. Oktobar“ ikada dodeljene u Apatinu. Predlog za nagradu došao je kao rezultat njegovog humanitarnog angažovanja iz prethodnih nekoliko godina. Uroš je 2013 godine organizovao humanitarni koncert hip-hop grupe  Beogradski Sindikat u Apatinu na kojem su prikupljena sredstva za pomoć odeljenju Onkologije i Radiologije iz Beograda.Tom prilikom su putem SMS poruka prikupljena sredstva u iznosu od 173 hiljade dinara. Nedugo nakon toga Ćulibrik je zajedno sa organizacijom „Srbi za Srbe“ organizovao akciju „Trojka iz bloka“ u kojoj su takmičari u šutiranju trojki sakupljali pomoć  za decu Kosova i Metohije. Ovo su samo neke od akcija u kojima je učestvovao ovaj mladi Apatinac, pored toga angažovao se  u prikupljanju pomoći za Unu Savić i za Obrenovačku kliniku u kojoj se leče deca sa autizmom. Uroš Ćulibrk je za naš radio rekao da mu ovo priznanje veoma znači, i da će uprkos mnogim problemima sa kojima se suočava nastaviti da pomaže svima kojima je pomoć potrebna.

BEOGRADSKI SINDIKAT APATIN

Nagradu je svojom istrajnošću i radom zaslužila i Lenka Bojić direktor Centra za socijalni rad u Apatinu. Lenka je od preuzimanja funkcije direktora značajno unapredila uslove za sve korisnike socijalne pomoći , njih oko 140. Sa velikim brojem konkursa i projekata  Centar za socijalni rad u Apatinu prednjači ispred svih u okruženju, a direktorica ne troši reči hvale za svoje zaposlene. -Imamo izuzetno kvalitetan kolektiv u kojem su oslonac mladi i ambiciozni ljudi koji rade odličan posao i veoma sam zadovoljna što su svi zaposleni samostalni i preuzimaju inicijativu kako bi unapredili usluge koje pružamo svojim korisnicima.- dodala je Lenka za naš radio. Centar kada god je u mogućnosti šalje svoje stručnjake na seminare za profesionalna usavršavanja, jer kako direktorica kaže samo stalnim učenjem njihov kolektiv može još bolje da radi.Lenka Bojić je među uspešnijim direktorima socijalnih ustanova u Vojvodini, a ono po čemu su je njene kolege istakle jeste uvođenje odlične strategije socijalne zaštite i velikog broja izrađenih projekata u razvoju nevladinog sektora. Bojićeva nagradu doživljava kao jedan vid priznanja za sve učinjeno u 20 godina dugoj karijeri.

Direktor gimnazije „Nikola Tesla“ Vojislav Petrović takođe  se našao među dobitnicima nagrade za ovu godinu. Petrovića je predložilo nastavničko veće zbog izuzetnih rezultata postignutih na takmičenjima iz Nemačkog jezika kao i odličnog rukovođenja školom.  On je na Republičkom takmičenju iz Nemačkog jezika koje održano 2011. godine u Gornjem Milanovcu sa svojim učenicima osvojio prvo mesto u specijalnoj kategoriji.  Godinu dana kasnije je bio mentor učenicama koje su osvojile međunarodnu nagradu na temu „Dunav-reka koja nas spaja“, a kao nagrada stigao je i sedmodnevni boravak u Študgartu i obilazak  Nemačke. Pored ovoga, Vojislav Petrović je kao mentor svojim đacima učestvovao na više republičkih i okružnih takmičenja, a pre 4 godine je osvojio specijalnu „Novembarsku“ nagradu koja se dodeljuje prosvetnim radnicima. Prema rečima Petrovića „Oktobarska“ nagrada je za njega izuzetan motiv da od gimnazije napravi modernu i tehnički opremljenu obrazovnu ustanovu i da joj vrati ugled koji je nekada imala.

vojislav petrovic

Radmila Savčić , kustos u galeriji „Meander“ i  ovogodišnji dobitnik „Oktobarske“ nagrade,  kao najbitniju stvar u svojoj karijeri istakla je vajarsku koloniju na kojoj je radila više od 20 godina i za to vreme Apatin obogatila sa 70 skulptura koje su postavljene u gradu. Plod ove vajraske kolonije je preko 100 skulptura galerijskog formata koje su u vlasništvu grada, a po njenim rečima to je ono što Apatin izdvaja u odnosu na druge gradove u regionu kada je kultura u pitanju. Za jedan od kulturnih brendova Apatina odgovorni su afirmisani autori , profesori i akademici kako iz Srbije tako i iz inostranstava ,  mnogobrojni umetnici iz Italije, Španije, Nemačke, Portugala i Rumunije. Radmila već punih 38 godina radi i privređuje kulturi Apatina, a kao nagradu za to vidi unapređenje slike Kulturnog centra na bolje u odnosu na stanje zatečeno po njenom dolasku. Njenom inicijativom, prostorije Kulturnog centra vraćene su u svoju prvobitnu namenu , a uporedo sa tim obezbeđen je prostor za galeriju koja tada dobija ime „Meander“ i od 80-tih godina postaje značajno mesto u savremenoj umetnosti.  Uspela je da fond galerije koji je brojio  svega 40 eksponata po njenom dolasku proširi i uveća na sadašnjih 400. Kao njenu ličnu satisfakciju vidi očuvanje freski na plafonu velike sale Doma kulture čiju su restauraciju i konzervaciju radili umetnici iz zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ovu nagradu doživljava kao zahvalnicu za svoj savestan rad i kao svojevrsno priznanje za sve što je uradila da kultura Apatina bude na izuzetno visokom nivou.

Najviše opštinsko priznanje nagradu „24. oktobar“ koje se svake godine dodeljuje istaknutim pojedincima i kolektivima dobiće 21 pojedinac odnosno kolektiv.Nagradu će dobiti Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone ministarstva za finansije Republike Srbije za doprinos u osnivanju i radu slobodne zone Apatin,za rezultate u razvoju privrede nagradjen je Robert Viti, vlasnik firme „Fleshsrb“ i „Birograf“ apatinska štamparija.Za postignute rezulate u oblasti socijalne zaštite nagradjena je direktorica Centra Lenka Bojić,za postignute rezultate u oblasti medicine dr Radoslav Barjaktarović, za rezultate u obrazovanju nagradjeni su direktori dve srednje škole i to Milorad Jelača i Vojislav Petrović, a Srdjan Pavić nagradjen je za postignute rezultate u naučno-tehničkom stvaralaštvu.Nagradu će dobiti i Mesna zajednic Prigrevica za uredjenje sela, za društveno humanitarni rad nagradjeni su Miloš Travica i Uroš Ćulibrk, Robert Ambruš kao dobrovoljni davalac krvi, za rezultate postignute u oblasti kulture najviše opštinsko priznanje dobiće Radmila Savčić, Jovan Popović, Radmila Uzelac i posthumno Bora Mileusnić.Za postignute rezultate u oblasti sporta nagradeni su Marko, Medić Maćo,Nataša Savić i Fudbalski savez opštine.Nagrade , koja se sastoji od statue i diplome, dobitnicima će biti uručena na svečanoj sednici Skupštine opštine, koja je zakazana za sutra, 24 oktobra.