UMESTO RIBE KUVALA SE PATKA

APATIN DRUŠTVO FOTO SRBIJA VESTI VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI

Pobednik ovogodišnje “Pačijade” je Lovrić Vladimir iz Apatina, drugo mesto je osvojio Siniša Zvonar -Cile takođe iza Apatina  a treće Ivan Štrkalj iz Dalja.

Na Harčašu, čardi nedaleko od Apatina, već više od pola veka,omiljena destinacija Apatinaca i gostiju, gde se uglavnom  dolazi zbog  specijaliteta od ribe ovoga puta u kotlićima se krčkala patka.

Interes za ovo drugo po redu takmičenje u kuvanju pataka u kotlićima bio je izuzetan.Prijavilo se pedeset kuvara od Subotice do Sombora, Kljajićeva, Apatina, Čonoplje i Dalja iz Hrvatske.

Zakrčili su automobili bent kod čarde a čarda se jedva videla od dima.Gosti su uživali pogotovo što su pripreme bile dobre pa su čak tog dana prskani i komarci, a iako je reč o takmičenju malo njih je došlo da pobedi, bitno je da se izadje iz stanova i kuća i provede jedan lepi dan u prirodi sa raspoloženim društvom.A veselo je bilo jer točilo se hladno pivo a atmosferu je zagrejavao i romski orkestar.

-Uglavnom najviše pripremamo jela od ribe ali smo prošle godine odlučili da organizujeno takmičenje u kuvanju pačjeg paprikaša.Imamo svoje patke, iskopali smo i baru za njih i hrane se ekološki.Imaju oko tri meseca  pa za kuvanje paprikaša ne treba više od dva i po do tri sata.Prošle godine prijavilo se 36 kuvara a ove ih je bilo pedeset.Sa kuvarima su došli i članovi porodica i prijatelji pa se ovde okupilo nekoliko stotina gostiju.Verujem da se svi dobro zabavljaju a mi ćemo se potruditi da do kraja leta organizujemo još po koju akciju- obajšanja Rajko Stanar, vlasnik Harčaša.

Medju kuvarima su uglavnom muškarci , neki su se potrudili da imaju i iste „uniforme“ kao članovi lovačkih društava a medju njima retke su bile žene.

-Imam vikendicu gde sa prijateljem držim pčele.Saznali smo za ovo takmičenje pa smo došli da kuvamo.Ne očekujem nagradu jer smo došli da se zabavimo sa svojim prijateljima, da izadjemo iz svakodnevnice.Vidi se po licima ljudi koliko im prija i trebaju takva dogadjanja – rekla je Somborka Natalija Terzić.

-Volim da kuvam u kotliću i to često radim.Uglavnom kuvam paprikaš od divljači a sada prvi put kuvam paprikaš od patke kao madjarski gulaš.Ne volim ribu pa je i ne kuvam, -kaže Leonard Lukačević iz Kupusine.

-Ovo je korektno takmičenje i zbog toga sam učestvovao i prošle i ove godine.Nadam se da ćemo uspeti da iduće godine organizujemo svetsko prvenstvo u kuvanju pačjeg paprikaša i da paprikaše ocenjuju medjunarodne sudije- govori Vlado Knežević iz Apatina.

Da učestvuje na takmičenju u kuvanju pačjeg paprikaša  Milana Bulovića iz Subotice nagovorili su prijatelji.

-Nismo se dugo premišljali i nije mi žao.Više puta sam kuvao pačji paprikaš i moram da priznam da mi je dobar i riblji i pačji paprikaš ali pačji mi je bolji- odgovorio je Bulović.

I tako se pačji paprikaš krčkao skoro tri sata a nakon uzetih uzoraka svi su paprikaše skinuli sa vatre i u slast ih pojeli.Uz pesmu i šale veselili su se do ranih jutarnjih sati a kada smo upitali ko je skuvao najbolji paprikaš, kažu Vlado Lovrić..

Pačjada 2014 2 Pačjada 2014 3 Pačjada 2014 4 Pačjada 2014 5 Pačjada 2014 6 Pačjada 2014 7 Pačjada 2014 8 Pačjada 2014 9 Pačjada 2014 10 Pačjada 2014 11 Pačjada 2014 12 Pačjada 2014 13 Pačjada 2014 14 Pačjada 2014 15 Pačjada 2014 16 Pačjada kod Harčaša (6)Pačjada kod Harčaša (29)Pačjada kod Harčaša (16)Pačjada kod Harčaša (17) Pačjada kod Harčaša (18) Pačjada kod Harčaša (64) Pačjada kod Harčaša (45) Pačjada kod Harčaša (32) Pačijada kod Harčaša (30)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *