U HUMANITARNOJ AKCIJI DO SADA SAKUPLJENO VIŠE OD 700kg PLASTIČNIH ČEPOVA

APATIN DRUŠTVO VESTI
U humanitarnoj akciji pod nazivom “Jedan čep nekome može promeniti život”, kojoj su se odazvali učenici svih škola i predškolskih ustanova apatinske opštine, auto i vulkanizerski servisi i radionice, kafići i restorani, kulturno-umetnička, sportska i penzionerska društva, brojne organizacije i udruženja, među kojima su Kancelarija za mlade opštine Apatin i Udruženje građana “MRAV”, do sada je sakupljeno preko 700 kilograma plastičnih čepova sa raznih ambalaža.
Cilj je da se njihovom prodajom obezbedi novac za kupovinu sportskih, invalidskih kolica, namenjenih Damiru Silađiju iz Sonte, članu Društva za cerebralnu i dečiju paralizu, koji aktivno trenira košarku.
Akciju su, početkom školske 2013/2014. godine, pokrenuli učenici 4/7 odeljenja Osnovne škole “Žarko Zrenjanin”, učiteljice Gordane Radaković, a na inicijativu učenice Ene Đorđević i njenih roditelja.
– Prezadovoljna sam i drago mi je što akcija lepo teče. Mnogim ljudima je potrebna pomoć, ne samo Damiru, pa ćemo se i dalje truditi da organizujemo humanitarne akcije. Sve je počelo tako što sam pročitala članak o devojci iz Novog Sada koja je prikupljanjem plastičnih čepova htela da pomogne drugima. Pričala sam sa roditeljima i drugarima iz odeljenja i svi su me podržali – izjavila je Ena.
– Jedna devojka koja radi po švajcarskim kafićima tamo sakuplja čepove i doneće ih krajem maja, kao i redovna invalidska kolica koja šalje njena gazdarica – dodala je Ena.
Savo Rapajić, Enin drug iz razreda, kaže da su se svi složili sa njenom idejom da na ovaj način kolektivno pomognu nekome.
– Najviše se skupi u školi, jer svi aktivno donosimo od svojih kuća. Želja nam je da pomognemo Damiru, ali i drugim osobama kojima je pomoć neophodna – rekla je učenica Tamara Pavković.
Sakupljena količina čepova nije dovoljna za kolica kakva su potrebna Damiru. Cena kilograma je 25 dinara, ali su Enini roditelji pronašli čoveka koji bi da i sam učestvuje u akciji i čepove otkupiti po ceni od 30 dinara. Za Damira je na račun Društva za cerebralnu i dečiju paralizu opštine Apatin uplaćeno i 52.000 dinara i to 32.000 dinara sa Božićnog koncerta u Sonti i 20.000 dinara od četiri osobe.
Akcija traje do kraja juna meseca, a Ena i njeni drugari nadaju se da će biti nastavljena, jer je mnogo onih kojima je naša pomoć neophodna, ujedno pozivajući građane da se priključe akciji.
Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *