U APATINU OBELEŽENA PETNAESTA GODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA

APATIN DRUŠTVO VESTI
Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 15 godina. Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Poginuo je 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestali. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.
Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja obeležen je danas polaganjem venaca na spomen-ploče na Trgu heroja u Prigrevici, somborskoj kasarni “Aerodrom” i ispred apatinskog Doma kulture uz odavanje pošte poginulim borcima Odbrambenog rata 1990-1999. godine i žrtvama NATO agresije.
Okupljenim meštanima Prigrevice obratio se Dane Ćelić, sekretar Mesnog udruženja SUBNOR-a, a vence su položile delegacije: Mesne zajednice, Mesnog udruženja SUBNOR-a i podružnice Organizacije rezervnih vojnih starešina iz Prigrevice.
U Prvom centru za obuku Vojske Srbije, gde je stradala prva žrtva NATO agresije, zastavnik Radovan Medić, prisustvovale su i vence položile delegacije Skupštine opštine, SUBNOR-a i Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Apatin.
Aerodrom u Somboru gađan je za vreme agresije šesnaest puta sa 194 projektila.
Ispred apatinskog Doma kulture prisutnima se obratio Stevo Drača, predsednik SUBNOR-a opštine Apatin, a vence su položile delegacije: Skupštine opštine, SUBNOR-a, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja ratnih veterana “Patriotski front” i Socijalističke omladine opštine Apatin, kao i članovi porodica poginulih boraca i žrtava NATO agresije.
Drača je, u znak sećanja na nastradale tokom napada od strane članica zapadne alijanse, 1999. godine, podsetio prisutne na stravične posledice vazduhnih napada na tadašnju SRJ.
– U bombardovanjima NATO snaga, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i drugo. Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO, Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje – rekao je, između ostalog, Drača.
Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti.
Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *