СРБИЈА ПЛАНИРА ИЗГРАДЊУ ДВА НОВА МЕЂУНАРОДНА АЕРОДРОМА

EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Према Просторном плану Србије од 2021. до 2035. године, коју је објавило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, наша земља добиће два нова међународна аеродрома – један код Добановаца, а други код Новог Сада!

Наиме, како се наводи, услед просторног ограничења на постојећој локацији аеродрома у Београду предвиђена је нова локација на 10 км западно од аеродрома Никола Тесла, 24 км од Београда у непосредној близини ауто-пута Е70 на потезу Грмовац – Добановци – Деч.

Kомплекс би требало да буде површине око 1.100 ха, са три полетно-слетне стазе, два путничка терминала, два робна терминала, логистичком и слободном царинском зоном, модерном навигационом опремом и системом светлосног обележавања и Kодном ознаком аеродрома 4Ф.

Kада је реч о Новом Саду, градња је планирана на локацији која се налази на око 15 км југоисточно од највећег града на северу наше земље, у непосредној близини ауто-пута А1, на потезу Kовиљ – Шајкаш – Будисава, са обухватом од око 300 ха и кодном ознаком аеродрома 4Е.

Непосредна близина пруге представља перспективу за развој робног, мултимодалног транспорта, наведено је у документацији.

Постојећи аеродроми

Постојећи комплекс аеродрома Никола Тесла у Сурчину добиће нове саобраћајне и инфрструктурне објекте, а у плану је и реконструкција и доградња постојећих објеката. У документацији се наводи и просторно трасирање и техничко дефинисање повезивања са железничким и друмским саобраћајницама и системом градског превоза, формирање карго комплекса и унапређење постојећих и изградњу нових аеродромских садржаја ради повећања капацитета, у складу са очекиваним растом броја путника и обима робног транспорта.

На аеродрому Kонстантин Велики у Нишу планиране су активности унапређења услуга изградњом нове и реконструкцијом постојеће инфраструктуре, како би аеродром добио статус интермодалног центра.

Kада је реч о аеродрому Морава у Kраљеву планирана је изградња нове и реконструкција постојеће инфраструктуре, како би се извршило одговарајуће позиционирање намена, садржаја, објеката и начин повезивања аеродрома на планирану мрежу аутопутева (Моравски коридор) и друго.

Аеродром у Приштини очекује изградња нове и реконструкција постојеће инфраструктуре. Планирано је и унапређење регионалних веза успостављањем потребног обима саобраћаја на релацији Београд – Приштина.

Нацрт Просторног плана Србије до 2035. године од понедељка је на јавном увиду.

1 thought on “СРБИЈА ПЛАНИРА ИЗГРАДЊУ ДВА НОВА МЕЂУНАРОДНА АЕРОДРОМА

  1. Подржавам предлог да се у Србији изграде још 2 аеродрома али дајем и предлог да се догради постојећи аеродром у Сомбору за који постоји ГУП, који је замрзнут,био сам део тима који је 1995 године у ЈАТ-у положио потребне цертификате за рад у безбедоносним службама аеродрома али нешто касније је речено да нема довољно финанцијски средстава.Како сада ствари стоје, онај које бацио на писту пројектиле који су неексплодирани отишли дубоко у земљу нека их о своме трошку и извади и уништи, ( НАТО снаге ) и нека се активира ГУП Аеродрома Сомбор и ето решења у пола цене.Молим надлежне структуре да помогну у решавању овог тако значајног пројекта за целу Северозападну област. Хвала

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.