СЕЗОНА СВИЊОКОЉА-У АПАТИНУ НИЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕНА ТРИХИНЕЛА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Иако је време свињокоља у пуном јеку, у апатинској општини није забележен ни један случај трихинелозе. Томе доприносе превентивне мере дератизација, обавезно тестирање меса али и друге мере попут нешкодљивог уклањања меса заражених свиња што спречава приступ глодарима и дивљачи зараженом месу.

Др ветеринарске медицине Горан Милошевић из апатинске амбуланте “Апа-вет” каже да сезона свињокоља траје до половине јануара те потврђује како још увек није било случајева трихинеле. Према његовим речима, Апатинци се сваке године понашају све савесније у смислу контроле меса.

-Грађани општине Апатин су савесни, али свакако апелујемо и ове године као и претходних да месо обавезно доставе у амбуланту на преглед, каже др Милошевић.

-Док чекају налаз битно је да домаћини не спајају месо више животиња, јер уколико се прегледом на једном узорку утврди присуство трихинеле не значи да су и остали заражени или обратно, упозорава Милошевић и објашњава поступак уколико се утврди трихинела.

-Уколико на прегледу утврдимо присуство трихинеле, излазимо на терен, поново узимамо на лицу места узорке и вршимо преглед како би тачно утврдили од које животиње је месо заражено. Након тога ветеринарска инспекција сачињава записник, на основу којег се месо упућује на уништавање у кафилерију. Власник након тога мора да преузме потврду о предаји зараженог меса након чега је цео поступак завршен.

Милошевић подсећа да уколико купите свињу код које се утврди зараженост трихинелом претходни власник сноси обавезу надокнаде штете. Др Милошевић каже да такве ситуације нису намерне, али да закон у таквим случајевима обавезује претходног власника на повраћај новца јер је продао животињу са скривеном маном.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.