КРЕЋЕ СЕЗОНА СВИЊОКОЉА-НЕ РИЗИКУЈТЕ ТРИХИНЕЛОЗУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Др ветеринарске медицине Горан Милошевић из апатинске амбуланте “Апа-вет” каже да сезона свињокоља почиње крајем новембра и траје до половине јануара. Иако није било случајева трихинеле, тачније протекле две године на територији општине Апатин није забележен нити један случај, Милошевић каже да се Апатинци традиционално понашају  веома савесно у смислу контроле меса.

-Грађани општине Апатин су савесни, али свакако апелујемо и ове године као и претходних да месо обавезно доставе у амбуланту на преглед, каже др Милошевић.

-Док чекају налаз битно је да домаћини не спајају месо више животиња, јер уколико се прегледом на једном узорку утврди присуство трихинеле не значи да су и остали заражени или обратно, упозорава Милошевић и објашњава поступак уколико се утврди трихинела.

-Уколико на прегледу утврдимо присуство трихинеле, излазимо на терен, поново узимамо узорке и вршимо преглед како би тачно утврдили од које животиње је месо заражено. Након тога ветеринарска инспекција сачињава записник, на основу којег се месо упућује на уништавање. Власник након тога мора да преузме потврду о предаји зараженог меса након чега је цео поступак завршен.

Милошевић подсећа да уколико купите свињу код које се накнадно утврди зараженост трихинелом претходни власник сноси обавезу накнаде штете. Др Милошевић каже да такве ситуације нису намерне, али да закон у таквим случајевима обавезује претходног власника на повраћај новца јер је продао животињу са скривеном маном.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *