ПОЛУОСТРВО КОД ПЛАВЕ РУЖЕ ОПАСНО ЗА БОРАВАК ГРАЂАНА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У најближем окружењу Апатина, значајан по богатству флоре и фауне, налази се Специјални резерват природе „Горње подунавље“. Ово природно добро прве категорије чине два рита, Моношторски и Апатински. Простире уз леву обалу Дунава, а његове шуме, изузетне лепоте, привлаче посетиоце да у њима шетају или се дуже задржавају.

За већину боравак у природи представља уживање, али понекад може да нас изненади непажња и небрига појединаца. Тако се ових дана Апатином пронела вест да један од најпосећенијих шумских оаза у нашој општини ткз. полуострво код мотела „Плава ружа“, постао опасан за посету и боравак у њему.

Тим поводом гост Радио Дунава био је Миодраг Перовић, шеф Шумске управе Апатин који је данас упозорио грађане на опасности боравка на полуострву.

Грађани су вам пријавили несавесно понашање појединаца, илегалну сечу па и појаву рушења стабала, која представљају опасност за боравак.

– Зимовник, односно, залив полуострва је површине 28 хектара и по структури је природна шума, али она има свој биолошки век трајања и на самом је крају. Близина насеља чини да је на том потезу велик притисак кампера и викенд посетилаца. Имамо пријаве грађана и службених лица да се дешавају бесправне сече, а у последње време  упозорени смо да посетиоци ложе ватре у шупљим деблима чиме се ослабљује структура саме крошње дрвета. Последица тога може бити веома кобна за посетиоце. Мораћемо извршити санитарну дознаку и тражити  одобрење од покрајинске инструкторке за шумарство да нам  дозволи сечу тих стабала. Та стабла су биолошки жива и када се гледају са стране својим хабитусом и крошњом доприносе лепоти острва. Међутим, са аспекта безбедности мораћемо их уклонити зато што у случају јачег ветра или изненадне олује могу угрозити безбедност посетилаца који би се затекли у њиховој близини. Додатни проблем нам ствара чињеница да нам је пре три године тај део земљишта, одлуком Покрајинске владе, одузет из газдовања и Војводинашуме више не управљају тим земљиштем. Морамо да пронађемо институцију која  је сада одговорна за стање и да преузме бригу о њему. Локална самоуправа је поднела захтев о поврату тог земљишта, али је коначно решење негде запело у систему. То је тренутно, у административном смислу, ничије земљиште које појединци злоупотребљавају. И наша мисија је да што више грађана борави у природи, али ту исту природу морамо и чувати. У овом тренутку, преко пута „Плаве руже“ велики број грађана користи тај простор и када сам пре неколико дана прошао туда изненадио сам се. Људи кампују без страха и нису свесни какве опасности вребају над њима. Они не знају да понекад и танка грана, ако падне са велике висине, може озбиљно да повреди човека. С тога апелујем на грађане да буду пажљивији, али и на институције које би требале да се баве овим делом земљишта да преузму бригу о њему. Шумом управљамо ми, али како немамо права над земљиштем, не можемо спречити никог да тамо кампује или подиже објекте. Дакле, ми можемо само да реагујемо ако неко одлучи да руши стабла а нема дозволу, јер она припадају шуми над којом су  надлежне Војводина шуме, каже Перовић. Он појаснио значај очувања шуме на полуострву.

-Та обала је под великим притиском водене ерозије и дрвеће је веома значајно за спречавање испирања земљишта. Постоје биљке које сплетом свог корења не дозвољавају негативну ерозију воде. За ово полуоство се морамо борити да на њему што дуже остане природа. Шуму морамо и обнављати да би је ојачали, оснажили и оздравили.

Шта бисте поручили нашим грађанима и гостима који намеравају боравити на полуоство у природи?

-Позвао бих грађане да се чувају, да пазе, да се у случају јачег ветра склоне са полуоства. То се посебно односи на кампере. Најважније је да, уколико дође до изненадног невремена, не остају на полуоству већ да се склоне са њега, да не ризикују да се неко повреди. Друго, не знамо из ког разлога се дешава, да људи пале ватре под стаблима. Тиме се трајно уништава стабло и штета је ненадокнадива. Подсећам их све да је забрањено палити ватру у шумама сем на за то предвиђеним местима и у унапред ограђеним просторима јер је довољан најмањи ветар да подигне варнице и изазове шумски пожар. Позивамо грађане да радо прошетају и одмарају у шуми и да то чине одговорно и још једном апелујемо на све да не чине штету подручју у ком бораве током своје посете, рекао је Миодраг Перовић, шеф Шумске управе Апатин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.