НЕБОЈША ШЋЕКИЋ: БОЈЕ СУ ЖИВОТ И РАДОСТ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У седмој емисији најновијег серијала емисије “Речии, боје и звуци” гост ће бити Небојша Шћекић, самостални уметник. Душан Радивојевић са њим разговара о последњим изложбама, о његовом раду са школском децом, плановима и наредним изложбама. Емисија ће бити емитована у суботу, од 11 часова, а реприза емисије је у недељу од 17 часова.

У седмој емисији новог серијала емисије “Речи, боје и звуци” гост је био Небојша Шћекић, самостални уметник. Као и раније кад је гостовао на Радио Дунаву, разговор са њим је био занимљив и садржајан.

-У последњих годину дана имао сам две самосталне изложбе, а у плану је и трећа. Четврта моја самостална изложба је одржана у Сомбору, у фебруару ове године. Лепо је била примљена од стране публике и посећена. Изложбу је отворио наш чувени сликар Нино Кустурица. Баш те вечери сам добио и позив за ретроспективну изложбу у Новом Саду. Та изложба ми је била посебан изазов, јер није била класична ретроспективна, било је и неких нових мотива… Увек ме је фасцинирала масовност на мојим изложбама, а било је и наших Апатинаца који тамо живе, прича Шћекић.

На питање како настаје слика, наш гост је одговорио:

-Путеви настанка су разни, увек је други повод, други начин, могу да кажем да онако како живи тако и слика. Битно је расположење, моменат, добра атмосфера, позитивна енергија. И, наравно, срећа. Некад буде и случај. А случај је, кажу, дао Бог. Техника ми је уље на платну, волим живе боје, а боје су радост, живот, траже и скупљају погледе.

Гопворио је наш гост и о раду са децом.

-Увек кажем да могу да пренесем знање, али се не бавим педагогијом. Више пута кажем да је прилазак платну као санкање. Бациш се у меку, пространу белину, црташ снежне анђеле и не престајеш да се смејеш. Тако се слика, просто речено, опустиш се и уживаш. Школску децу посаветујем, препоручим литературу и дајем смернице, објашњава Шћекић.

Причао је наш саговорник и о свом свакодневном стварању и радости коју осећа док ради. Рекао је дасу његове слике и приче и слике. Рекао је да ако није задовољан сликом премаже је белом бојом и чекада га платно поново позове.

-За јесен имам позив за ретроспективну изложбу у Бачу, радујем се сусрету са новим људима. Биће то прелиминарни договори везани за један заједнички пројекат. Очекује ме једна ликовна колонија у Будви, крајем августа, а тамо имам сталну поставку у хотелу Оаза, рекао је на крају разговора Небојша Шћекић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *