MEĐU MLADIM APATINCIMA VOJNIČKA UNIFORMA SVE POPULARNIJA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI VOJVODINA

Povodom raspisivanja konkursa za prijem učenika i kadeta u vojne škole u školskoj 2017/2018 godini, u sredu, 8. februara predstavnici obrazovnih ustanova Vojske Srbije posetili su Osnovnu školu „Avram Mrazović“ u Somboru. Tom prilikom, osmaci iz Sombora i okoline koji žele školovanje da nastave u vojnim školama imali su priliku da se detaljno upozanaju sa uslovima i pogodnostima školovanja u obrazovnim ustanovama Vojske Srbije. Prezentaciji vojnih škola u Somboru su prisustvovala i tri buduća srednjoškolaca sa teritorije opštine Apatin, koji su zainteresovani za upis u Vojnu gimnaziju.

– Uslovi školovanja su odlični a iz onog što smo imali priliku da čujemo, zaključio sam da nastavni program u gimnaziji nije težak i da je ovo izuzetna prilika za mlade koji vole Vojsku i takav stil života, kaže S. D. učenik osmog razreda OŠ „Žarko Zrenjanin“. On dodaje da će još razmisliti o upisu u Vojnu gimnaziju jer bi to značilo da školovanje treba da nastavi u Beogradu, na šta treba da pristanu i njegovi roditelji.

Školovanje u Vojnoj gimnaziji traje četiri godine. Učenici se školuju po planu i programu gimnazi­je opšteg smera, a nakon završenog školovanja u Vojnoj gimnazijiu čenici su obavezni da polažu prijemni ispit za upis u Vojnu akademiju. Za vreme školovanja učenici Vojne gimnazije imaju status vojnog lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije. Za vreme školovanja učenicima su obezbeđeni smeštaj i ishrana u internatu Vojne gimnazi­je, udžbenici, školski pribor, odeća i obuća, zdravstvena zaštita i novčana primanja u skladu sa propisom kojim su uređeni uslovi, način ostvarivanja i visina novčanih primanja u Ministarstvu odbrane Republike Srbi­je, a troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Konkurs za prijem učenika Vojne gimnazije otvoren je 1. februara i traje do 15. marta 2017. godine, a u Vojnu gimnaziju ove godine će biti upisano 100 učenika. Konkursi za Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije i Srednju stručnu vojnu školu biće otvoreni od 13. februara i trajaće do 31. marta.

Među mladim Apatincima vojnička uniforma je u poslednje vreme sve popularnija a neretko se za služenje domovini odlučuju i pripadnice nežnijeg pola. Prema informacijama do kojih smo došli, trenutno Vojnu akademiju pohađa i jedna devojka iz naše Opštine. Krajem prošle godine u Apatinu je, kao nekad za momke, organizovan ispraćaj na dobrovoljno služenje vojnog roka jedne naše sugrađanke, koja kako saznajemo, planira da postane i profesionalni vojnik. Siguran posao i redovna plata, prestiž, ljubav prema vojničkom pozivu i načinu života, samo su neki od razloga zbog kojih je vojnička uniforma sve interesantnija momcima i devojkama.