APATINSKI POLJOPRIVREDNICI NA PETOM STRUČNOM SAVETOVANJU “DOBAR DAN DOMAĆINE”

APATIN EKONOMIJA VESTI VOJVODINA

Više od trideset poljoprivrednika sa teritorije opštine Apatin, prisustvovalo je naučno-stručnom savetovanju poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca pod nazivom “Dobar dan domaćine”. Organizator petog po redu savetovanja je Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet-departman za ratarstvo i povrtarstvo.

Savetovanje je počelo Poslovnim jutrom, odnosno predstavljanjem kompanija. Apatinskim domaćinima svoje novitete i proizvode su predstavili Institut za ratarstvo i povrtarstvo, KWS i Chemical Agrosava. Govorilo se o programu ulaganja u poljoprivredu Vlade Vojvodine – bespovratnim sredstvima, kreditima, fondovima i drugim davanjima. Sve teme su realizovane kao panel diskusije i u njima su učešće uzeli eminentni stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, agroekonomije, agrarne politike kao i predstavnici pokrajinske vlasti.

Najviše reči je bilo o uzgoju pšenice, izgledu polja, preporukama u vezi zaštite, kao i o tržištu poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivrednici su saznali više o trgovini na Produktnoj berzi, a u najatraktivnijoj temi o IPARD programu u Srbiji, bespovratnim sredstvima Evropske Unije, govorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović.

Apatinski poljoprivrednici su pokazali veliku zainteresovanost za ovakvu vrstu predavanja, zbog čega je pomoćnik predsednika opštine Apatin za poljoprivredu Đorđe Vignjević najavio da će i ubuduće opštinska uprava organizovati učešće na seminarima za sve apatinske poljoprivrednike koji budu zainteresovani za to.

Organizatori savetovanja su uz pomoć sponzora organizovali i nagradnu igru, a tri srećna dobitnika imaće priliku da posete Sajam poljoprivrede u Slovačkoj i Morahalom banju u Mađarskoj.

Apatinci na poljoprivrednom fakultetu u novom sadu, djordje vignjevic, februar 2017 (3)