VRTOGLAVI SKOK CENA – KG ŠARANA OKO PET STOTINA DINARA

APATIN EKONOMIJA VESTI

Poslednjih mesec dana u apatinskim ribarnicama je primećena nestašica rečne  ribe, pre svega šarana, čija je cena znatno viša od one na koju smo navikli . U pojedinim ribarnicama u gradu, kilogram šarana je oko pet stotina dinara, što je zabrinulo brojne Apatince. Želeći da ispoštujemo sugrađane pitali smo vlasnike ribarnica u gradu šta se dešava. Preduzetnik Dušan Medić iz Ribarnice Lavač za naš sajt je rekao da je razlog poskupljenja i nestašice, prošlogodišnje uginuće mlađi i smanjena proizvodnja.

-Proizvodnja na ribnjacima je ove godine umanjena, prethodne godine su se pojavili virusi zbog koje je riblja mlađ uginula, a veći ribnjaci su smanjili svoju proizvodnju, što je doprinelo nestašici rečne ribe i poskupljenju iste, rekao je Medić.

Kilogram očišćenog šarana u ovoj apatinskoj ribarnici košta 560 dinara, neočišćena riba je ispod pet stotina dinara.

Povodom ove teme razgovarali smo i sa drugim preduzetnicima, neki od njih su izričiti u svom stavu da je ovo realna cena rečne ribe te da su dosadašnje niske cene uništile većinu proizvođača, koji su zbog velikih gubitaka smanjili ili obustavili proizvodnju. Konkretno šarana, čija se trenutna cena kreće oko 500 dinara.

– Cena rečne ribe nije visoka, realna je, još 2009.godine cena šarana u maloprodaji je iznosila 490 dinara, rekli su nam u ribarnici Popović.

U ribarnici Popović šarana ima u dovoljnim količinama i on košta 489 dinara. Prema informacijama koje smo dobili od njih, sva količina koju uzgajaju na svojim ribnjacima podmiriće potrebe njihovih prodajnih objekata.

Osim ovih razloga, kako kažu upućeni, postoji i onaj koji svake godine oteža izlov ribe. Prethodni period je bio izuzetno hladan, svi rečni tokovi su bili pod ledom, kao i ribnjaci. Za vreme hladnih dana, kada temperature vode padne ispod 2-5 stepeni riba ulazi u fazu hibernacije, smanjuje ishranu i kretanje, pa je izlovljavanje otežano ili potpuno nemoguće.

DSC_5695 DSC_5702