DELOVI SRUŠENOG PRISTANA PREMEŠTENI U MARINU

APATIN EKONOMIJA VESTI

Deo apatinskog pristana koji je urušen zbog ledenog čepa koji se pojavio na Dunavu, u januaru, je bezbedno smešten u marinu. Uz pomoć “Vojvodinašuma”, brodice “Vidra”, delovi plutajućeg betona širine 4 i dužine 50 metara su, na bezbednom. Prema rečima šefa kapetanije Apatin, Uroša Stojkovića, posao je stručno izveden uz nadzor Kapetanije.

-Očekujemo da će deo tih delova moći da se ponovo popravi i stavi u funkciju-rekao je kapetan Stojković, dodajući da je najvažnije da delovi koji su urušeni, zahvaljujući brzoj intervenciji, bio učvršćen sajlama, kako ne bi ometao plovidbu Dunavu, u slučaju da su se otkačili.-Bezbednost plovidbe je na prvom mestu-ističe Stojković.

Podsetimo, po nalogu inspekcije “Plovputa” lokalna samouprava je preduzela mere da se srušeni pristan, odnosno njegovi delovi, kao što je plutajući deo, sajlama pričvrsti, kako ne bi eventualno plutajući nizvodno napravili štetu drugim objektima na reci.

Urušeni pristan je koštao državu oko milon evra. Gradnja je finansirana sredstavima Nacionalnog investicionog programa i Fonda za kapitalna ulaganja Izvršnog veća AP Vojvodine. Pristan je projektovalo i gradilo preduzeće PIM Ivan Milutinović iz Beograda. Na 17 pobijenih šipova postavljena je ploveća platforma od lakog betona širine 4 metara i dužine 50 metara. U sklopu istog objekta izgrađene su dve ploveće bitve i pristupni most dužine od 50 metara. Uz plutujači beton koji nije izdražao nalete leda, ostala je većina od šipova.

Delovi srušenog pristana u Apatinskoj marini (4) Delovi srušenog pristana u Apatinskoj marini (3) Delovi srušenog pristana u Apatinskoj marini (2)