„МАЛИ ПЕТРОВ САЛАШ“ ПРИРОДЊАЧКИ ЦЕНТАР

APATIN DRUŠTVO VESTI

На „Малом Петровом Салашу“, код бање „Јунаковић“ одржан је иницијативни састанак на ком је договорено оснивање Прирдњачког центра, који би био пре свега у едукативној функцији, код школске деце али и одрасле популације.

Иницијатор овог састанка Петар Рашета, дипломирани инжењер саобраћаја и власник имања, покренуо је пројекат укључујући све релевантне учеснике који би могли да помогну ову реализацију у којој би се еколошке вредности, упознавање са природом околине, највише приближили деци.

Моја идеја није од јуче. Након немилих сцена убијања животина схватио сам да треба да развијамо љубав како према њима, тако и према целокупној природи која нас окружује, у нашем Апатину. Природни извори воде, заштићена шума, Парк природе Бање Јунаковић, који је у трећем степену заштите, као природно добро, треба да се одржи и за наредне генерације – истакaо је иницијатор оснивања овог Центра, Петар Рашета.

На Иницијативном састанку релевантни представници управљања целим овим порудучјем око бање Јунаковић, Миодраг Перовић, шеф ШУ „Војводинашума“ у Апатину, истакaо да је идеја добра али да се о томе мора постићи договор са инстанцама које одлучују о овом пордучје, тј. „Војводинашумама“, јер он као појединац не може без сагласности Јавног предузећа, да даје обећања. Слично је реаговао и Фрањо Штрангарић, испред „Вода Војводине“ коме припада управљање термалним каналом.

Састанку је присуствовала и заменица председника општине Апатин, Дубравка Кораћ која је подржала идеју оснивања Природњачког центра за децу, а коначну одлуку локална самоуправа ће се донети, тек када се сви власници добара у Парку природе бање Јунаковић усагласе.

Оснивачка скупштина Природњачког центра „Мали Петров Салаш“ одржаће се ускоро када све стране изразе инетерес да ово подручје постане својеврсне еколошко-едукативна база. Идеју су иначе подржали еколози Апатина, некад окупљени у Еко удружењу „Плави Дунав“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.