НА ПОДРУЧЈУ ШУМСКЕ УПРАВЕ АПАТИН У ТОКУ ЗИМСКИ ПОПИС ПТИЦА ВОДЕНИХ СТАНИШТА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Међународни зимски попис птица водених станишта – IWC (International Waterbird Census) траје од 1967. године и обухвата више од 25.000 пописивачких локалитета, у преко 100 земаља. Овим програмом руководи Wetlands International, организација која се бави очувањем и обнављањем водених станишта на глобалном нивоу. У свакој држави национални координатори раде са мрежом сарадника (професионалаца и аматера), који на терену прикупљају податке о птицама водених станишта.

IWC програм у Србији се спроводи различитим интезитетом још од 1982. године, када је пажња углавном била усмерена на ток Дунава. Од 2012. године, од када DZPPS руководи зимским пописом птица, повећана је мрежа волонтера-сарадника, а пажња је, осим на Дунав, усмерена и на друге локалитете и категорије водених станишта, попут: канала, потока, слатинских ливада и друго. До сада је, на зимском попису птица, у Србији забележено преко 90 врста птица водених станишта, а процењује се да у нашој земљи зимује око 400.000 јединки.

У овиру Специјалног резервата „Горње Подунавље“, на подручју Шумске управе „Апатин“, спроводи се међународни зимски попис птица водених станишта. На Дунаву су попис извршили волонтери из Хрватске, а обилазе се и дунавски рукавци и баре. Испред Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, ангажован је волонтер, љубитељ птица, Милош Николић, мастер стундент Фитомедицине из Каравукова.

Јавно предузеће „Војводинашуме“ је пружило неопходну логистику, и у пратњи два чувара, заједнички је извршен попис и обилазак овог дела Дунава у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“, а резултати пописа ће бити накнадно објављени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.