АПАТИНСКИ ОСНОВЦИ ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ САВУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Школска слава Свети Сава прослављена у Основној школи “Жарко Зрењанин” у Апатину. Свечаном приредбом кроз духовне песме, рецитале и драмске текстове апатински основци су се подсетили на лик и дело највећег српског просветитеља Светог Саву. На самом почетку свечаности, ученицима, просветним радницима, родитељима и другим гостима обратила се директорка ОШ “Жарко Зрењанин”, Сања Шијан која је подсетила ко је био Свети Сава и колико је значајан за српско школство и државу.

Сваке године па тако и ове прослављамо овај посебан дан. Обележавамо дан Светог Саве заштитника православља и српског народа. Још пре осам векова Растко Немањић је поставио драгоцене темеље школства. Његово животно дело представља једну праву цивилизацијску вредност. Она нас подсећа на то да су улагање у младе и брига о њима најсигурнији пут да се изгради боље и напредније друштво. Зато наши учитељи и наставници припремају будуће генерације у савладавању животних лекција. Они знају да негујући традицију и поштујући великане из прошлости стварају бољу и светлију будућност. Ми се трудимо да наша школа буде сигурно место за безбрижно одрастање да наши ученици уместо копља урштају знање и стварају нераскидиве пријатељске везе. Данаs славимо знање и образовање. Нека нам снага и мудрост Светог Саве буду звезда водиља кроз живот прожет исконским духовним вредностима које нам је он оставио у аманет, поручила је Шијан.

У наставку програма за најбоље литерарне радове на тему Светог Саве награђени су ученици Милица Мирић, Kатарина Прокец, Мина Амановић, Милица Шимунов, Сара Батинић, Милица Влатковић, Маша Рајић и Маша Вујин. За најуспешније ликовне радове признања су добили Ања Банда, Дуња Шарац, Данило Kиш, Дмитар Добријевић, Сташа Зорић и Лука Рајчевић. Специјално признање уручено је ученици Мирјани Сладојевић, која је освојила прво место на такмичењу ученика Основних школа са територије Архијерејског намесништва сомборског, који похађају Православни катихизис (веронауку). Такмичење је организовала Епархија бачка, поводом осам векова Аутокефалности Српске православне цркве. Поред ученика, признање је ове године примио и наш суграђанин Душан Ђулибрк који је помогао у опремању учионице веронауке. У музичком делу програма учествовали су ученици школског хора које је водио наставник Јосип Чапо, рецитале је са малишанима припремила наставница српског језика Драгана Чугаљ, а пригодним духовним песмама учешће је узео хор ученика четвртог разреда под диригентском палицом вероучитеља Бранка Батала. На крају културно-уметничког програма ђаци су одиграли представу у којој су као прави глумци приказали живот Светог Саве и историју српског народа. Представу су припремили вероучитељи Бранко Батало и Страхиња Николић.
На крају светосавске приредбе апатински свештеници Жељко Васић и Младен Глушац обавили су традиционално сечење славског колача, а обављена је и примопредаја кумства. Овогодишњи кум Душан Ћулибрк преузео је кумство од ученика осмих разреда.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *