НОВИ АПАРАТИ НА ОДСЕКУ ЗА ДИЈАЛИЗУ СОМБОРСКЕ БОЛНИЦЕ

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

На Одсеку за дијализу Oпште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор се дијализира 103 болесника са територије Сомбора, Куле, Оџака и Апатина. За квалитет живота дијализних пацијената једна од веома важних карика у дијализном ланцу је уређај за припрему воде и реверзна осмоза. Једини овакав апарат којим су запослени на одељку за дијализу сомборске болнице до недавно располагали је инсталиран још 2001. године и због дотрајалости је често био у квару, квалитет воде (хемијски и бактериолошки) неисправан, па је због тога често било прекида у раду Одсека за дијализу. Обзиром да живот пацијената зависи од дијализног третмана, пацијенти су и поред тога редовно дијализирани, често и у четири смене, захваљујући пожртвованости дијализног особља болнице.

Претходних година често је указивано на неопходност набавке уређаја за предтретман воде за дијализу и реверзне осмозе, а захваљујући менаџменту Oпште болнице Сомбор, нови апарат је коначно и стигао на Одсек за дијализу. Уговор о пословно техничкој сарадњи који је потписан са компанијом „Fresenius medical care“ омогућио је да сомборска болница добије реверзну осмозу Aqua B plus 1500 l, која је једна од најсавременијих на тржишту, али и 10 апарата за дијализу чија је укупна вредност 14.805.000,00 динара.

Нова реверзна осмоза са постројењем за припрему воде на Одсеку за дијализу је инсталирана у мају прошле године, а урађена је и нова водоводна инсталација, док су у септембру пуштени у рад и нови апарати за дијализу марке Fresenius 5008 S. У овом делу болнице прошле године су изведени и грађевински радови како би простор био проширен, а просторије Одсека за дијализу су окречене.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *