IZAŠAO NOVI BROJ APATINSKOG ČASOPISA “ISTER”

APATIN KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

U ovom prilogu književnik  ZORAN M. MANDIĆ piše o novom broju apatinskog časopisa ISTER pod zajedničkim naslovom

ENCIKLOPEDIJSKI TREZOR APATINA

            Časopis za nauku i kulturu ISTER, kako odnedavno odrednički stoji na njegovoj aplikaciji, iz broja u broj, sve više i više, podstiče čitalačku radoznalost i razmišljanje o funkcijama institucija u polju kulture koje se finansiraju iz budžete, a koje sve manje, ili gotovo jako malo, doprinose istraživanju i pohranjivanju istorijskog i kulturološkog blaga jedne sredine i njenog identiteta. To podsticanje je evidentno u načinima koje organizuje, kreira i imaginira TOMISLAV ŠIMUNOVIĆ, glavni i odgovorni urednik, pri čemu je zanimljivo i stimulisanje saradničkog pogona u uslovima kada se takva kadrovska „regrutacija“ odvija bez honorara i drugih pogodnosti koje iziskuje priroda takve delatnosti. Kao prilog ovom zaključku treba istaći uverenje određenih krugova stvaralačkih dimenzija da je nekada lakše pronaći novac nego odnegovati tip pravog kreativnog saradnika. Sobzirom na širinu i kompleksnost ove teme mnogo vremena bi trebalo uložiti u proces uspostavljanja rasprave po tom pitanju. I sasvim kritički kako bi se, bez srljanja sa neutemeljenim izjavama, a pre svega kompetentno ispoljilo „lice“ potrebe za plaćenim čuvarima kulturne i istorijske baštine. I proširio enciklopedijski trezor Apatina i njegovih administrativnih naselja. Ideja za ovakvo razmišljanje ponovo je potekla sa stranica časopisa ISTER, ovoga puta iz tek objavljenog broja 18, koji otvara blok UMETNOST u kome o 25-tom sazivu Likovne kolonije KOLUT-MANDIĆ pišu Zoran M. Mandić i Olivera Milošević, a na kome su se u BANJI JUNAKOVIĆ kraj Apatina, okupili eminentni savremeni slikari iz Srbije i drugih zemalja diljem Evrope i Sveta, da slikaju, razgovaraju i polemišu na temu POVRATAK BIĆU KLASIČNE SLIKE. Šteta je što u ovom bloku nije objavljen i tekst Dejana Đorića, visprenog i veoma cenjenog likovnog kritičara u Srbiji.

U Bloku ISTORIJA Ister donosi veoma zanimljivo komponovan tekst Tomislava Šimunovića o kolonizaciji Opštine Apatin nakon Drugog svetskog rata, kada je teritorije gradskog naselja Apatina i seoskog Prigravice naselio srpski živalj iz Like i Banije. U istom bloku je objavljen je i tekst Odbrana Apatina od poplave 1965. godine sa veoma važnim istorijskim podacima o dramatičnom dešavanju uzrokovanom izlivanjem Dunava iz svog korita, a koji je napisao Nikita Andrejev. Profilima takvih istorijskih podataka bave se i Margita Poganj u tekstu Od Insbruka do Vladivostoka pišući o Apatincu Jožefu Fertneru, Zoran Matić, koji potpisuje tekst Istorija Firme RAPID – od trske do opeke, Tomislav Šimunović, koje se u svom drugom tekstu bavi istorijskom slikom Pogona za proizvodnju ribljih konzervi u Ribarskoj centrali Ribolovnog centra Apatin, Valerija Ambruš, koja piše o Apotekarstvu i njegovim simbolima, dok Somborka Brankica Ćurčić piše o arhitekti Ferncu J. Bernauzeru Rajhlu (1869-1960), koji je rođen u Apatinu, a studije arhikteture završio u Budimpešti i koji je među brojnim autorskim ostvarenjima poznat i kao projektant zdanja GRADSKE KUĆE APATIN u kojoj se danas stacionirano nalazi administracija OPŠTINSKE UPRAVE.

            Ovaj broj ISTERA zaključuje prilog, iza koga svojom kamerom autorski „iz prve ruke“ stoji Nenad Spremo, u Bloku BIOLOGIJA, a koji donosi foto-kolekciju od 24 fotografije ptica sa podučja GORNJEG PODUNAVLJA od: Vijoglava, Kraljića, Crvendaća i Crnoglave travarke do Sive senice, Malog detlića, Žutarice i Šumske trepetaljke. Ovaj broj Istera u velikoj meri je podeljen Apatincima i njihovim gostima na SVEČANOJ AKADEMIJI Opštine Apatin upriličene povodom ovogodišnjeg obeležavanja 24. Oktobra – Dana Opštine, kao niz svedočenja o Apatinu kroz godine, mene i promene u bližoj, ili daljoj prošlosti.