IZ MOG UGLA: VASKRSAVA DOM ZDRAVLJA, HEROJ LUKA, NOVINARSKI HENDIKEP

APATIN IZ MOG UGLA VESTI

VASKRSAVA DOM ZDRAVLJA

Dobre vesti dolaze poslednjih dana iz Doma zdravlja a značajne su za sve građane. Opština je obezbedila nova, savremeno opremljena, kola Hitne pomoći. Ima najava da će se obezbediti još jedno sanitetsko vozilo. A osim pacijenata, medicinara, možda najbolje šoferi znaju, kakva razdrdana višedecenijska vozila koriste, za hitne slučajeve.

Stoga, nije da je hvala, zbog konačnog opremanja ove zdrastvene ustanove, ali, samo podsećanja radi, poslednja kola Hitne su obezbeđena davno, davno, i koliko se sećam ,bila su donacija Pivare. To samo svedoči koliko je proteklih decenija ova ustanova bila u zapečku interesovanja.

Druga, za sve građane, takođe dobra vest je da su u Domu zdravlja sanitarne prostorije, iliti, tolaleti, konačno obnovljeni. Sada pacijenti ne moraju odlaziti dok čekaju na pregled u okolne kafiće kako bi obavili osnovne fiziološke potrebe.

Treća dobra vest je jedan klima uređeja doniran ovoj ustanovi i da se najavljuje opremanje svih ambulanti klimom. (Eto, moja školska drugarica, lekaraka, otišla je u penziju, nije dočekala da radi u ambulanti u normalnim klimatskim uslovima. Nadajmo se da to neće doživeti ovdašnji mladi lekari i medicinske sestre a još više pacijenti).
Za potpuno vaskrsnuće, pak, posle decenija zapuštenosti, treba još mnogo stvari, od naoko sitnica, kao što su aparati za merenje šećera, pritiska, lekarskih torbi, potrošnih meterijala, do još bar dva sanitetska vozila.

P.S.
Bilo je u Apatinu firmi koje su pomogle opremanje Hitne. Zbog toga donatore treba istaći. Bilo ih je više ali koliko nam je poznato među njima su firma “Vero” , “Džimi trans”, i neki drugi. Zašto to ne pohvaliti.

HEROJ LUKA

Lepo je meni rekao moj drug Mirko, piši o pticama, divljači, lokvanjima, tako si najsigurnija da te niko neće prozivati. Eto, njegova se ostvarila. Kao da je znao da će krdo jelena koje je protutnjalo kroz grad biti eksluzivna vest u svim prestižnim prestoničkim i lokalnim medijima.

Ali za ovu ekskluzivu nisu zaslužni novinari, već desetogodišnji Luka Bokan, koji je jedini bio priseban i hrabar, da u svojoj ulici Rade Končar, snimcima zabeleži ova nesvakidašnji događaj. Njegovi fotosi su postali hit a novine su objavljene fotofrafije potpisali njegovim punim imenom i prezimenom, što se ne dešava ni iskusnim profesionalnim reporterima.

Mali Luka ne samo da je hrabar, jer se nije uplašio krda snimajući, već je prosto novinarski talenat, mnogo veći od najiskusnijih fotoreportera, kojima se dešava da važne stvari propuste, jer nisu brzo reagovali, što bi novinarski reklo se, “nanjušili”.
Bravo Luka!!!

POGREŠNI POREZI

Nekoliko građana se žalilo kako nije dobilo poreske uplatnice za prvu ratu. “Poreznici nisu dužni da šalju uplatnice za ratu”, kažem. “Nije stvar što nismo dobili, već što smo dobili uplatnice, na druga imena i prezimena, sa adresom koja nema veze sa našom ulicom, a u naše poštansko sanduče”. Šta reći!

NOVINARSKI HENDIKEP

Setio se kolega Lalić iz “Nedeljnika” našeg profesora novinarstva Sergeja Lukača, sa FPN-a u Beogradu, koji je predavajući studentima, rekao i ovo otprilike:” Novinari prvu polovinu života (čitaj karijere), pišu o stvarima koje vrlo malo znaju, a onda drugu polovinu ćute o stvarima koje vrlo dobro znaju”.
Zašto mi je to tako tek sad poznato pred kraj karijere?

 

autor: Sofija Pualić Špero