INTEZIVNIJA SARADNJA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE , PROPISE , UPRAVU I NACIONALNE MANJINE SA OPŠTINOM APATIN

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Predsednik opštine Apatin, Radivoj Sekulić primio je danas potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalja Njilaša i njegovog zamenika Milana Kovačevića.

Sastanku, čija je tema bila buduća saradnja između ovog sekretarijata sa opštinom Apatin su osim predsednika opštine prisustvovali i njegova zamenica Dubravka Korać, član opštinskog veća Atila Hodovanj i predstavnici mađarske nacionalne manjine sa teritorije opštine Apatin.

Dogovoreno je da ovaj sekretarijat ubuduće planira u svom budžetu sredstva za projekte u vezi obrazovanja i nacionalnih manjina iz opštine Apatin, jer , kako se moglo čuti , za to ima više garancija.

-Imamo više garancija za to, a jedna od njih je struktura vlasti koja je slična u Apatinu, pokrajini i republici. Nema razlika u mišljenjima i otvorenosti prema lokalu i republike prema pokrajini, poručio je pokrajinski sekratar Njilaš.

-Što se tiče  naših mogućnosti za saradnju, za koju je naravno i novac bitan, u budžetu za narednu godinu, mi ćemo se potruditi da u opšte obrazovanje, a u sklopu toga i obrazovanje vaše opštine bude adekvatno praćeno preko naših konkursa za opremanje. Gledaćemo da se usmerimo prema rekonstrukciji i obnavljanju objekata. Do kraja oktobra će biti napravljen trogodišnji plan  investicionih radova, pre svega građevinskih radova za sve škole u Vojvodini. Anketiranje ustanova je u toku i želimo da se taj plan kvalitetno uradi izjavio je Njilaš i dodao da je presudno da sekretarijat utvrdi prioritete u tom planu.

– Presudno u tim planovima će biti da sredstva usmerimo ne samo prema velikim gradovima već i prema manjim opštinama i selima koji su bili zapostavljeni u prethodnim periodima. Tako planiramo budžetiranje za narednu godinu, kaže Njilaš.

Predsednik opštine Apatin je upoznao pokrajinskog sekretara sa aktivnostima koje opština Apatin preduzima kako bi se školskim ustanovama sa teritorije opštine Apatin pomoglo u formiranju novih obrazovnih profila, deficitarnih na tržištu.

-Problem apatinske opštine je visoka stopa nezaposlenosti.Veliki broj srednjoškolaca je već nakon završetka škole osuđen na red u birou za nezaposlene.Neophodno je da novim obrazovnim profilima , traženim na tržištu, pomognemo mladim ljudima da dođu do posla, rekao je Sekulić.
Kako je zaključeno na kraju posete, republička i pokrajinska vlada će u narednom periodu imati prioritet vraćanja dualnog obrazovanja, a to je brzo doškolovavanje ili prekvalifikacija u odnosu na tržišne potrebe. Pokrajinski sekretar je pozvao predstavnike opštine Apatin da dostave projekte i predloge zanimanja koji su u deficitu, da bi se u što kraćem roku mogle preduzeti aktivnosti  kako bi se one našle u ponudi obrazovnih ustanova sa teritorije opštine Apatin.

Dogovorena je i intezivnija saradnja  u vezi projekta izgradnje sportske hale u Kupusini gde prema rečima pokrajinskog sekretara Njilaša postoji mogućnost zajedničkog delovanja kako bi se izgradnja ovog objekta privela kraju.

Radivoj Sekulić, Mihalj Njilaš , sastanak u opštini Apatin avgust 2016 Radivoj Sekulić, Mihalj Njilaš , sastanak u opštini Apatin avgust 2016 predsednik opštine Apatin,Radivoj Sekulić, avgust 2016 Radivoj Sekulić, Mihalj Njilaš , sastanak u opštini Apatin avgust 2016