IZABRAN NOVI ČLAN OPŠTINSKOG VEĆA

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Odbornici Skupštine opštine tajnim glasanjem izabrali su Radeta Medića, kandidata SPS za novog člana Opštinskog veća.Izbor je usledio nakon što je dosadašnji član Sveto Bajić dao ostvaku.U svojoj ostavci Bajić je naveo da je u ovo telo izabran ispred privrednika a na zahtev Srpske napredne stranke, čiji je član, i na sopstveni zahtev zatražio je da se razreši ove funkcije.

U nastavku sednice odbornici su prihvatili odluku o uvodjenju samodoprinosa po stopi od tri odsto u narednih pet godina kao i predlog o održavanju referenduma, jer sadašnji samodoprinos ističe 31. jula ove godine.Usvojena je i odluka o pristupanju izrade Strategije održivog razvoja opštine od 2015. do 2020. godine.

-U narednom petogodišnjem periodu najveća pažnja biće posvećena razvoju proizvodnih pogona i zapošljavanju ljudi, a strategijom će biti obuhvaćen razvoj svih segmenata društva od obrazovanja do zdravstva.Prethodnom strategijom predvideli smo razvoj indistrijske zone, Robno-transportni centar, koji se prostire na 140 hektara od čega je 27 pripremljeno za investicije izgradnjom komunalne infratstrukture.Zahvaljujući ovom dokumentu konkurisali smo i za sredstva iz fondova Evropske unije, medjutim, tek sada smo dobili i odgovor .Naime, naš projekt je proglašen za najbolji ali su protekle cele godine radili na utvrdjivanju opravdanosti investicije i nakon toga su predložili da umesto pet dobijemo devet miliona evra bespovratnih sredstava.Kako bismo mogli povući taj novac neophodno je da opština obezbedi tri miliona evra što je prevelika suma za našu opštinu, medjutim, dobili smo potvrdu da će pola te sume odobriti Pokrajinski fondovi- rekao je predsednik apatinske opštine dr Živorad Smiljanić, dodajući da je sada već izvesno i to da će Agencija za luke uskoro raspisati medjunarodni tender za izgradnju luke u RTC-u.

Odbornici su takodje prihvatili i Lokalni akcioni plan za mlade do 2020. godine kao i izmene i dopune ugovora o pristupanju Slobodnoj zoni Apatin kao i tačke dnevnog reda koje se odnose na poslovanje predškolske ustanove Pčelice i Direkcije za izgradnju kao i Rešenje o obrazovanju stručne komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uredjenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.