GIMNAZIJA “NIKOLA TESLA” OBELEŽILA 56 GODINA RADA

APATIN DRUŠTVO VESTI

PROFESORI I UČENICI ZAJEDNO NA POZORIŠNOJ SCENI

Gimnazija “Nikola Tesla” sinoć je obeležila 56 godina rada. U Velikoj sali Opštinskog kulturnog centra premijerno je održana pozorišna predstava “Kad bi ajkule bile ljudi /Wenn die Haifische Menschen wӓren” na srpskom i nemačkom jeziku.

Inspirisana je motivima priče Bertolta Brehta “Iz priča o gospodinu Kojneru”. Tekst je napisao direktor Gimnazije Vojislav Petrović, profesor nemačkog jezika, a režiju je uradila profesorica Vera Jančić.

– Izabrao sam Brehta jer je aktuelan, savremen i veoma postojan. Recimo da je Breht moj alter ego. Razmišljam na sličan način što je zaista ponekad nerazumljivo, neprihvatljivo, a kod nekih čak i smešno. A to i jesu upravo komponente i elementi koji krase Brehta. Odlučio sam se za njega jer sam pročitao sva njegova dela, trudio se da uđem u suštinu njegovog pozorišta i metodologije njegovog razmišljanja. Otuda taj pokušaj da, godinu dana pre odlaska u penziju, ostavim svoj trag. To je i mali poklon školi koju volim, za koju živim i kojoj želim mnogo godina uspešnog rada i učenika/generacija, koji su na ovakav način predstavili tu školu i trasirali možda put onima koji dolaze posle njih, rekao je direktor Petrović.

U predstavi su igrali profesori i učenici apatinske Gimnazije, a scena je sa bine proširena u prostor za publiku. Neobično za gimnazijalske predstave, iako ne potpuno novo na pozorišnoj sceni, ali osvežavajuće i interesantno.

– Tekst koji je napisao moj kolega Vojislav Petrović je izuzetno bogat, sadržajan, ozbiljan i poučan. Trebalo je to izneti sa mladim ljudima koji su tekst prihvatili oberučke. Svesni cilja predstave da se u Apatinu dogodi nešto što upućuje na poučnost, profesiju nas prosvetnih radnika koji smo se pridružili ovom prokejtu i da u ljudima pobudi razmišljanje o današnjem čoveku, uopšte, o položaju u društvu. Ja sam sa kolegama i mojim učenicima veoma zadovoljna i žao mi je što odziv publike nije bio u većem broju. Ako kojim slučajem publika bude želela da vidi ovu predstavu, mi bi to mogli i da ponovimo, rekla je prof. Jančić.

Gimnazijalci su publiku zamolili da u anketi oceni njihovu predstavu nekim od ponuđenih odgovora i tako im pomogne u daljem radu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *