Najnovije vesti
Početna » VESTI » APATIN » GIMNAZIJA “NIKOLA TESLA” OBELEŽILA 56 GODINA RADA
GIMNAZIJA “NIKOLA TESLA” OBELEŽILA 56 GODINA RADA

GIMNAZIJA “NIKOLA TESLA” OBELEŽILA 56 GODINA RADA

PROFESORI I UČENICI ZAJEDNO NA POZORIŠNOJ SCENI

Gimnazija “Nikola Tesla” sinoć je obeležila 56 godina rada. U Velikoj sali Opštinskog kulturnog centra premijerno je održana pozorišna predstava “Kad bi ajkule bile ljudi /Wenn die Haifische Menschen wӓren” na srpskom i nemačkom jeziku.

Inspirisana je motivima priče Bertolta Brehta “Iz priča o gospodinu Kojneru”. Tekst je napisao direktor Gimnazije Vojislav Petrović, profesor nemačkog jezika, a režiju je uradila profesorica Vera Jančić.

– Izabrao sam Brehta jer je aktuelan, savremen i veoma postojan. Recimo da je Breht moj alter ego. Razmišljam na sličan način što je zaista ponekad nerazumljivo, neprihvatljivo, a kod nekih čak i smešno. A to i jesu upravo komponente i elementi koji krase Brehta. Odlučio sam se za njega jer sam pročitao sva njegova dela, trudio se da uđem u suštinu njegovog pozorišta i metodologije njegovog razmišljanja. Otuda taj pokušaj da, godinu dana pre odlaska u penziju, ostavim svoj trag. To je i mali poklon školi koju volim, za koju živim i kojoj želim mnogo godina uspešnog rada i učenika/generacija, koji su na ovakav način predstavili tu školu i trasirali možda put onima koji dolaze posle njih, rekao je direktor Petrović.

U predstavi su igrali profesori i učenici apatinske Gimnazije, a scena je sa bine proširena u prostor za publiku. Neobično za gimnazijalske predstave, iako ne potpuno novo na pozorišnoj sceni, ali osvežavajuće i interesantno.

– Tekst koji je napisao moj kolega Vojislav Petrović je izuzetno bogat, sadržajan, ozbiljan i poučan. Trebalo je to izneti sa mladim ljudima koji su tekst prihvatili oberučke. Svesni cilja predstave da se u Apatinu dogodi nešto što upućuje na poučnost, profesiju nas prosvetnih radnika koji smo se pridružili ovom prokejtu i da u ljudima pobudi razmišljanje o današnjem čoveku, uopšte, o položaju u društvu. Ja sam sa kolegama i mojim učenicima veoma zadovoljna i žao mi je što odziv publike nije bio u većem broju. Ako kojim slučajem publika bude želela da vidi ovu predstavu, mi bi to mogli i da ponovimo, rekla je prof. Jančić.

Gimnazijalci su publiku zamolili da u anketi oceni njihovu predstavu nekim od ponuđenih odgovora i tako im pomogne u daljem radu.

Autor: Radio Dunav

Radio Dunav Apatin 98.7 Mhz

Postavi komentar

Your email address will not be published.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top