ДАН ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Одлуком Велике Народне Скупштине Војводине од 25. новембра 1918. године Банат, Бачка и Барања присаједињени су тадашњој Краљевини Србији, а дан раније исту одлуку донела је и скупштина Срема са седиштем у Руми.
Одлуку о прикључењу Краљевини Србији, као јединственој држави прочитао је један од лидера Срба некадашње Аустроугарске, политичар и новинар Јаша Томић, који је тада рекао да се Војводина прикључује Краљевини Србији „која својим досадашњим радом и развитком ујемчава слободу, равноправност и напредак у сваком правцу“.

Седници скупштине на којој је проглашено присаједињење присуствовало је 757 посланика 578 Срба, 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русин, шест Немаца, три Шокца, два Хрвата и један Мађар.

Покрајинска влада честитала грађанима Војводине 102. годишњицу присаједињења

Покрајинска влада честитала је свим грађанима Аутономне покрајине Војводине 25. новембар – датум од покрајинског значаја и дан на који је, пре 102 године, Велика народна скупштина у Новом Саду донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

„Одлука о присаједињењу коју је 25. новембра 1918. године једногласно донело 757 посланика Велике народне скупштине, најважнији је догађај у историји Војводине и један од најзначајнијих догађаја за Србију у целини. Тог дана остварени су вековни снови српског, али не само српског народа о слободи и уједињењу и дефинитивно промењен ток историје“,наводи се у саопштењу.

„Управо због тога је Скупштина АП Војводине, на иницијативу Покрајинске владе, 2018. године донела одлуку да се 25. новембар обележава као датум од покрајинског значаја и установила низ покрајинских признања, укључујући и оно највише – Награду „Михајло Пупин“.

„Током више од сто година у слободи Војводина је, као интегрални део Републике Србије, сачувала и изградила важне институције и у свим областима друштвеног живота створила услове за пуну равноправност и просперитет свих оних који у њој живе,каже се у саопштењу покрајинске владе и додаје „Стога, на овај дан још једном одајемо почаст великанима попут Светозара Милетића и Јаше Томића, који су својом снагом, храброшћу и истрајном борбом створили услове за доношење одлуке о присаједињењу. Истовремено, памтимо и обележавамо и славне победе српске војске у Првом светском рату, које су омогућиле долазак слободе и на ове просторе“.

Због епидемије Ковида 19 традиционална свечана академија посвећена присаједињењу Војводине Краљевини Србији неће бити одржана, а Награда „Михајло Пупин“ и остала покрајинска признања биће уручена накнадно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.