IZLOŽBA DIGITALNIH CRTEŽA I KERAMIKE U MEANDERU

APATIN DRUŠTVO KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

U galeriji Meander u Apatinu, u ponedeljak  27. aprila u 19 časova biće otvorena izložba digitalnih crteža i keramike “Majolike” autora Dragane Kuprešanin iz Beograda.

Motivi u radovima  izložbe „Majolike“ su  folklorni motivi koje je Dragana Kuprešanin godinama izučavala. Ove  elemente   pronašla je na ornamentici u arhitekturi naroda širom Srbije, a naročito Vojvodine.  Živi kolorit upućuje na arhitekturu Mađara, Slovaka, Rumuna… Primenjujući savremene tehnologije ona ostvaruje korespodenciju autohtonog  izvornog izraza  u savremenoj likovnoj umetnosti. Segmentirani detalji imaju drugačiju vizuelnu predstavu  koji se nižu poput kaleidoksopa. Tako prezentovanim, umetnica, predstavlja mogućnost njihove šire primene  i  drugačijeg  likovnog značenja.

Ova izložba u Apatinu  je treća u nizu, a prva je priređena u Beogradu (Etnografskom muzeju, Kulturnom centru Palilula) i Bačkoj Palanci, a potom putuje dalje sa namerom da upozna druge gradove.

Dragana Kuprešanin  rođena je u Beogradu 1982. godine. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena grafika i grafički dizajn. Završava postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala na preko 200 grupnih izložbi  i priredila osam samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je saradnik u nastavi na predmetima Crtanje i Slikanje. Bavi se stripom, dizajnom i kaligrafijom.  Živi i radi u Beogradu. Izložba traje do 15. maja 2015.