Beba dolazi u kuću! Vodič za prve dane!

DRUŠTVO IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA VESTI

Prošli ste kroz trudnoću i porođaj! Sada ste spremni da idete kući i započnete novi život sa svojom bebom. Međutim, kad se vratite kući, možda ćete imati osećaj da nemate pojma šta treba da radite! Ovi saveti mogu vam pomoći kada je u pitanju briga o novorođenčetu.

Pomoć nakon rođenja bebe – patronožna sestra

Patronožna služba i patronožne sestre su sastavni deo svakog doma zdravlja u Srbiji. Upravo posetom patronožne sestre rešićete se mnogih briga i nedoumica kada vaša beba stigne kući. Ona je tu da vas nauči veštinama, da vas savetuje, edukuje i podstiče. Patronažna sestra će vas naučiti kako da nosite bebu, da je stavite u pravilan položaj, kako da je kupate, kako da je dojite i jednostavno kako da uživatete i budete opušteni u svakom trenutku sa svojom bebom.


Povezivanje sa bebom i povijanje

Ostvarite povezivanje sa bebom tako što ćete je nežno grliti i maziti. Bebe, posebno one prevremeno rođene i oni sa zdravstvenim problemima, mogu reagovati na masažu. Određene vrste masaže mogu pojačati vezivanje i pomoći u rastu i razvoju beba. Budite oprezni, bebe nisu toliko jake kao odrasli, pa bebu nežno masirajte. Bebe obično vole zvukove, poput razgovora, brbljanja, pevanja, gugutanja, ali i muzike. Zvečke za bebe i muzičke igračke su dobar način za stimulisanje sluha vašeg deteta.
Povijanje beba je jedna umirujuća tehnika kada je u pitanju plakanje beba, jer na taj način beba se oseća slično kao u maminom stomaku. Ovo je tehnika koju bi roditelji trebali pravilno da nauče. Pravilno povijanje drži bebine ruke uz telo, dok omogućava da se noge kreću. Nepravilno povijanje oko bebinih nogu ili kukova može dovesti do displazije kukova. Povijanje ne samo da čini da bebi bude toplo, već joj daje osećaj sigurnosti i udobnosti. Bebe ne treba povijati nakon što napune 2 meseca.

O pelenama

Verovatno ćete pre nego što donesete bebu kući odlučiti da li ćete koristiti platnene ili jednokratne pelene. Šta god da koristite, vaša beba će prljati pelene oko 10 puta dnevno ili oko 70 puta nedeljno. Nakon svakog pražnjenja creva ili ako je pelena mokra, položite bebu na leđa i skinite prljavu pelenu. Koristite vodu, pamučne krpe ili vlažne maramice da nežno obrišete genitalno područje vaše bebe. Da biste sprečili osip, nanesite pavlovićevu mast. Osip od pelena je uobičajena pojava kod beba. Većina osipa se javlja jer je bebina koža osetljiva i iritira se prljavom pelenom. Ako osip od pelena traje duže od 3 dana ili počinje da se pogoršava, pozovite lekara. To stanje može biti uzrokovano gljivičnom infekcijom.

Nega pupčane vrpce

Briga o pupčanoj vrpci kod beba je takođe važna. Mesto gde se nalazi pupčani patrljak očistite povidon jodom uz pomoć sterilne gaze. Nakon toga, drugim komadom sterilne gaze prekrijte pupčani patrljak i preko njega zalepite flaster. U periodu od 10 dana do tri nedelje patrljak pupčane vrpce će otpasti i ovo mesto će se zaceliti i tada možete da normalno kupate vašu bebu. Dok ne otpadne, patrljak pupčane vrpce će promeniti boju iz žute u smeđu ili crnu što je normalno. Pozovite lekara ako područje oko pupka izgleda crveno ili ako se pojavi neugodan miris ili iscedak.


Kupanje bebe

Dok patrljak pupčane vrpce još visi, sledite savete lekara o kupanju vaše bebe. U tom slučaju koristite toplu, vlažnu pamučnu krpu ili maramice da biste nežno obrisali bebin vrat i telo. Nemojte se iznenaditi ako koža vaše bebe ne izgleda kao savršena bebina koža u reklamama to će doći kasnije.
Sada kada je vaša beba spremna za kupanje u kadicu naspite vodu koja ne sme da bude vruća (da biste testirali temperaturu vode, opipajte vodu unutrašnjošću lakta ili zgloba). Kadica za bebe je plastična i može da stane u vašu kadu ili tuš kabinu, prilagođena je bebama kako bi se lakše upravljalo kupanjem. Skinite bebu i polako je spustite do grudi u kadicu. Jednom rukom poduprite glavu, a drugom rukom držite noge. Operite joj lice ili kosu.

Za kosu je važan pravi izbor šampona za bebe. Kada ispirate šampon sa bebine glave, stavite ruku preko čela tako da pena teče sa strane i ne ulazi bebi u oči. Ostatak bebinog tela nežno operite vodom i malom količinom sapuna. Tokom kupanja redovno nežno kvasite bebino telo vodom da se ne prehladi. Nakon kupanja, bebu odmah umotajte u peškir, vodeći računa da pokrijete bebinu glavu. Peškiri za bebe sa kapuljačom su odličan izbor kada je u pitanju kupanje beba.

Odeća

Sigurno želite odeću koja se lako menja i koja je funkcionalna kada je u pitanju vaša beba. Mnogi roditelji koriste kombinaciju majica, jednodelnih bodija i pidžama sa nogama. Koristite zdrav razum, kao i sopstveni unutrašnji termostat da biste procenili koliko slojeva treba staviti na svoju bebu. Mnogi ljudi se pridržavaju starog pravila „ono što nosiš plus jedan sloj“. Kada ste u nedoumici, stavite lagano ćebe na vašu bebu. Uvek ga možete skloniti ako je vašoj bebi toplo.

Hranjenje i podrigivanje vaše bebe

Bilo da vaša beba sisa ili jede adaptirano mleko, možda ćete biti u nedoumici koliko često bebu treba hraniti. Generalno, preporučuje se hranjenje na zahtev bebe, odnosno kad god beba izgleda gladna. Vaša beba može da vas upozori plakanjem, stavljanjem prstiju u usta ili ispuštanjem zvukova. Bebe treba hraniti svaka 2 do 3 sata. Ako dojite, dajte svojoj bebi priliku da sisa oko 10 do 15 minuta na svakoj dojci. Ako je hranite adaptiranim mlekom, vaša beba će najverovatnije uzeti oko 60 do 90 mililitara mleka pri svakom hranjenju. Ako hranite bebu adaptiranim mlekom, lako možete pratiti da li vaša beba unosi dovoljno hrane, ali ako dojite, to može biti malo teže. Ako vam se čini da je vaša beba zadovoljna, redovno mokri i kaki, dobro spava i napreduje, onda jede dovoljno. Bebe često gutaju vazduh tokom hranjenja, što ih može učiniti nervoznim. Da biste to sprečili, stavite bebu u pravilan položaj kako bi izbacila vazduh podrigivanjem. Postoje tri položaja da postavite bebu kako bi podrignula:
● Na ramenu: Postavite bebinu glavu na rame, jednom rukom joj pridržavajte zadnjicu, a drugom rukom je nežno tapkajte po leđima.
● Na krilu: Postavite bebu na svoje krilo tako da joj je obraz na jednoj vašoj butini, a stomačić na drugoj. Jednom rukom držite bebu, a drugom je nežno tapkajte po leđima.

● Sedeći položaj: Stavite bebu u sedeći položaj i malo je nagnite napred. Bebupridržavajte jednom rukom, a drugom je nežno tapkajte po leđima.

Spavanje

Novorođenčad obično spavaju od 2 do 4 sata. Ne očekujte da će vaša beba prespavati celu noć. Bebama je potrebna ishrana svakih nekoliko sati i treba ih probuditi ako nisu hranjene 4 sata. Kada možete očekivati da vaša beba spava celu noć? Mnoge bebe spavaju tokom noći između 6 i 8 sati kada su stare 3 meseca, ali ako vaša beba ne spava, to nije razlog za zabrinutost. Kao i odrasli, i bebe moraju razviti sopstvene obrasce spavanja, pa ako vaše beba napreduje i izgleda zdravo, nemojte brinuti, ako nije spavala celu noć sa 3 meseca. Važno je da bebe uvek stavljate na leđa da spavaju kako biste smanjili rizik od SIDS- a (sindroma iznenadne smrti odojčadi). Druge bezbednosne stavke uključuju: ne koristite jorgane, plišane igračke, jastuke u krevetiću to može ugušiti bebu. Takođe, naizmenično menjajte položaj bebine glave iz noći u noć (prvo desno, pa levo itd.)

Tvoja osećanja

Rođenje bebe je iskustvo koje menja život. Nemojte se iznenaditi kada otkrijete da prolazite kroz širok spektar osećanja. Možda ćete osetiti sve, od olakšanja, brige, anksioznosti do čiste radosti. Postoji velika šansa da ćete biti iscrpljeni, a oba roditelja mogu početi da osećaju posledice nedostatka sna. Svaki roditelj reaguje drugačije. Neke majke “zaborave” na teškoće u porođaju čim ugledaju bebu. Neki osećaju visok nivo energije vođen uzbuđenjem što će konačno dobiti bebu. Drugi se osećaju tužno i mogu imati ozbiljnu postporođajnu depresiju.

Prijatelji i porodica

U redu je da vaši najmiliji prvi dan upoznaju bebu. Baka i deda ili braća i sestre mogu upoznati najnovijeg člana porodice i odmah početi da se vezuju. Ali izbegavajte parade posetilaca kako bi bebini prvi dani bili tihi i smireni. Roditeljima i bebi je potrebno puno odmora i tihog vremena za vezivanje. Kada beba dođe na svet, započinjete potpuno novu fazu svog života. Odvojite vreme da uživate u ovom novom početku. Iako se možete osećati zabrinuto zbog bebe u vašoj kući, za nekoliko nedelja ćete razviti rutinu i biti roditelj kao profesionalac!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.