ПРВА ЗАНАТСКА ИЗЛОЖБА У АПАТИНУ

APATIN RAZOTKRIVANJE APATINA VESTI

С обзиром на привредну улогу и изузетан значај апатинског занатства, у оквиру занатског удружења је предузиман читав низ активности и мера у циљу популаризације, унапређења и развоја занатске делатности у граду.

Са овим основним мотивом, организована је Прва занатска изложба у Апатину. Ова величанствена и изузетна привредна манифестација, најефектнија промоција апатинске занатске делатности (прва овакве врсте и у Мађарској), уприличена је, 9. августа 1874. године, у простопријама великог житног магацина, апатинске велепоседничке породице Вајндл (у каснијем периоду зграда Корпаре, која је нестала у пожару након једног века). Како су капацитети изложбених просторија били недовољни да приме све изложене занатске експонате, један је део постављен и дворишном делу.

На овој изложби су узеле учешће занатлије бројних стручних профила, који су презентовали своје врхунски израђене продукте, од којих су неки својим квалитетом превазишли државне оквире и постали незамењиви потрошачки артикли бројних купаца широм Европе. Тако је на пример, овом приликом узела учешће и занатска радионица музичких инструмената породице Хорн (основана 1836. године) којој је, захваљујући врхунском квалитету њених лимених дувачких инструмената, од стране оцењивачке комисије додељена златна медаља. О квалитету ових инструмената, најречитије нам говори податак, да су током 19. века, на њима музицирале бројне војне капеле (Србије, Бугарске, Румуније, Турске, Мађарске и Аустрије) приликом разних парада.

За успешну реализацију Занатске изложбе награђен је је од стране овдашњег Занатлијског друштва (одлука усвојена на Главној скупштини 01.јануара 1875. године, под председаванем Јозефа Амана, актуелног председника Друштва) златном медаљом и дипломом, њен главни организатор, просветни радник и каснији директор Више народне школе Јохан Раушенбергер. Велику помоћ у организацији ове занатске манифестације пружио му је пријатељ Ото Херман, чувени мађарски биолог и орнитолог, књижевник и посланик, који је, у том периоду, истраживао фауну у околини Дорослова (скупљао материјал за књигу о пауцима). За несебично агажовање и он је, овом приликом, награђен златном медаљом.

Изложба је постигла велики успех и још једном показла и потврдила квалитет апатинског занатства које се у том периоду налазило у свом зениту.

Аутор-Томислав Шимуновић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *