Najnovije vesti
Početna » IZBOR IZ ŠTAMPE » ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ ОДГОВОРНЕ ЗА ПОРЕМЕЋАЈ СНА КОД ДЕЦЕ
ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ ОДГОВОРНЕ ЗА ПОРЕМЕЋАЈ СНА КОД ДЕЦЕ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ ОДГОВОРНЕ ЗА ПОРЕМЕЋАЈ СНА КОД ДЕЦЕ

Све више деце пати од поремећаја сна, а научници тај проблем повезују с готово неизоставним коришћењем друштвених мрежа и дигиталних уређаја, непосредно пре спавања.

Напомињу да се претерано коришћење Instagrama, Snapchata, Facebooka i Twittera може повезати с развојем неких менталних поремећаја, попут депресије, али и гојазности, пишу британски медији.

Према подацима британског Државног завода за здравство (НХС) у последњих шест година број хоспитализација деце с поремећајем сна значајно је порастао. Међу младима до 16 година тај број је у последњих пет година порастао са 6.520 евидентираних на 9.429.

Пораст броја проблема са сном међу децом у супротности је с благим падом хоспитализација осталих група узраста – с 29.522 током 2012. на 29.184 прошле године.

Неки стручњаци сматрају да не би требало демонизовати друштвене мреже, него научити родитеље да сопственом детету поставе границу када је коришћење тих платформи у питању. “Сви знамо да плаво светло с екрана паметног телефона може пореметити сан, али мислим да је, након бројних упозорења, у овом случају за неиспавано дете одговоран родитељ”, каже стручњак за ‘дигиталну детоксикацију’ Тања Гудин, ауторка књиге “Stop Staring at Screens”.

И њена колегиница Вики Досон истиче важност правила које намеће родитељ, када је посреди одлазак у кревет и некоришћење мобилног телефона и компјутера непосредно пре спавања.

“Навика одласка у кревет у исто време и уз одређене ритуале предуслов је за квалитетан сан. На лош квалитет сна, уз паметне телефоне може утицати и лоша прехрана, на пример конзумирање слаткиша или енергетских пића непосредно пре одласка у кревет”, подсећа Досон.

“Међу децом данас владају две епидемије када је здравље у питању – гојазност и ментални поремећаји, а они доводе до поремећаја спавања”, казао је Мајкл Фаркар, стручњак за медицину спавања и сна у лондонској дечјој болници Евелина.

“Одувек смо веровали да је неиспаваност последница гојазности, али у задње је време све више доказа по којима неиспаваност доприноси гомилању килограма. Када је дете неиспавано, организам реагује хормоналним дисбалансом који може утицати на апетит и на осећај глади. Дакле, кад су јако уморна и неиспавана деца жуде за нездравом храном”, каже Фаркар.

Додаје да сан може пореметити тескоба, али и обрнуто – неиспаваност може допринети анксиозности. “Деци је од најранијег животног доба потребна конзистентна рутина у већини ствари. Поступно смањење активности пред крај дана, при чему треба смањити и употребу паметних телефона, посебно непосредно пре одласка на спавање”, сматра он.

Важно је активно детету поставити одређена ограничења и пратити на који начин користи интернетске садржаје. Ограничења и правила су врло важна за постављање јасних граница те за учење самоконтроле код деце, али не смеју бити једини начин васпитавања.

Аутор: Hina

Autor: Čedomir Milojević

Postavi komentar

Your email address will not be published.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top