КАМИОНЏИЈЕ ДАНАС БЛОКИРАЈУ ГРАНИЧНЕ ПРЕЛАЗЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Камионџије незадовољне високим ценама горива и малим повраћајем акциза за превознике данас од 14 до 16 часова блокирају граничне прелазе Шид, Ватин, Прешево и Келебију.

Како је за Новости рекао Неђо Мандић, председник удружења “Међународни транспорт”, биће блокирани само пролази за камионе, док ће путничка возила моћи несметано да пролазе.

“У нашим трошковима пословања удео горива је око 40 одсто и то је нешто са чим се не суочава ни један превозник у Европи”, наводи Мандић.

Камионџије истичу да је у Европи максималан износ акциза за тону дизела 330 евра, а у Србији је чак 478 евра, па зато и не чуди што се резервоари камиона често пуне у Македонији или БиХ, а не код нас. Србија од литра дизела узима 56,5 динара.

Повраћај дела акцизе у региону је око 20 центи по литру (у Црној Гори је 18), а код нас свега 10 центи.

“Због тога велики број наших превозника овде одјављује фирме и пријављује их на пример у Словенији. Више ће зарадити, али и више уплатити држави на име пореза и акциза, само не Србији”, каже Мандић.

Он тврди да би смањењем акциза и већим повраћајем њеног дела држава у ствари више добила јер би био знатно више повећан промет дизела.

“За разлику од других привредника или земљорадника којима када купују машине за рад даје субвенције, нама за набавку камиона не да ни динар”, додаје Мандић.

На списку захтева је и добијање субвенција за обнову возног парка и решавање проблема наплате терминала возилима у царинском поступку са којим се почело још пре више од 10 година. Такође, траже да се укине наплата паркинга од стране приватних компанија и физичких лица, као и смањење периода чекања возила на излазак из земље на граничним прелазима.

Министарство финансија је у изјави датој Тањугу саопштило да је увек спремно да разговара и саслуша све предлоге превозника. Ипак, кажу да разговори не могу и не треба да се воде на улици.

Аутор: Новости

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *