ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА “XDEGREE” У ВИНКОВЦИМА

VESTI VOJVODINA

Пројекат „Експлоатација различитих извора у производњи „зелене“ енергије – XDEGREE“ који је суфинансиран новцем Европске уније, у оквиру Интеррег ИПА прекограничног програма Хрватска – Србија, улази у успешну завршницу. Резултати пројекта биће представљени на завршној конференцији 13. јануара у Винковцима. Пројекат је започет 15. јула 2017. а укупан буџет је око милион и седамсто хиљада евра од чега је 85% средстава, добијених од европских фондова.

Циљ Пројекта „Експлоатација различитих извора у производњи „зелене“ енергије – XDEGREE“ јесте повећање енергетске независности јавних комуналних предузећа захваљујући коришћењу обновљивих извора енергије, затим боље коришћење биомасе у постројењима за производњу биогаса, као и повећање свести у јавности о енергетском потенцијалу из обновљивих извора енергије у прекограничним регијама, истиче менаџер пројекта професор Филип Кулић са Универзитета у Новом Саду.

Директорка Јавног комуналног предузећа „Водоканал“ у Сомбору, Јасмина Бобић истиче да све функционише онако како је и замишљено и да захваљујући пројекту имају значајне уштеде.

Са хрватске стране Винковачки водовод и канализација, захваљујући пројекту, изградио је соларну електрану, коју покреће биогас од отпадних вода, каже Валентин Ждерић из тог комуналног предузећа.

Менаџер пројекта, професор Филип Кулић са Универзитета у Новом Саду, задовољан је постигнутим.

Да подсетимо, партнери на пројекту „Експлоатација различитих извора у производњи „зелене“ енергије – XDEGREE“ са српске стране били су: Универзитет у Новом Саду, Јавно комунално предузеће „Водоканал“ Сомбор и Фонд „Европски послови“ Аутономне Покрајине Војводине, а са хрватске стране Винковачки водовод и канализација и Пољопривредни институт у Осијеку.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *