ГОЛУБАЦ, АПАТИН, СМЕДЕРЕВО И БЕОГРАД НА КОРИДОРУ 7- НАЈВЕЋА ИНВЕСТИЦИЈА У СРБИЈИ И ЕВРОПИ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI


“Велика инвестиција за нашу земљу и отварање на десетине нових радних места. Управо, највећу шансу има Србија”

Много се говори о улагањима и инвестицијама за Србију и уопште овај део Европе, али чини се да се заборавило и на ону највећу.

Постоји инвестиција која би заправо била заједничка за неколико држава, и сматра се највећом у Србији, па и у Европи. Горан Родић из Грађевинске коморе Србије подсећа за наш портал да би то био прави привредни бум, а реч је о сређивању слива река, пре свега Дунава.

-Већ дуго година је планирана инвести ција у Kоридор 7, а коридор 7 је заправо Дунав. Европска унија је већ обезбедила и одвојила 220 милијади евра за сређивање слива Дунава – рекао нам је Родић.

Kако је 532 километра пловног пута кроз Србију, планирана је градња 14 лука, али и комплетно мењање флоре и фауне.
Такође, неопходно је поставити и изградити пречишћиваче воде и отпада.То се улагањем подразумева.- Ништа више не сме да се излива у Саву и Дунав. Те воде морају да буду реке најмање друге категорије – каже он.

Према Родићевим речима, који је због посла упућен детаљније у план пројекта, ово важи за највећу инвестицију у Европи.-Поред пловности реке, ту је и еколошка заштита. Затим, подизање лука за велике бродове, осим тога, сви градови поред Дунава морају да регулишу отпад –
Додаје да се подразумевају и обалоутврде.

То би могла да буде велика инвестиција за нашу земљу и отварање на десетине нових радних места. Управо, највећу шансу има Србија – Голубац, Смедерево, Београд и Апатин…То је огроман потенцијал за привреду, посебно пољопривреду и туризам – каже Родић и додаје да ће бродови који буду долазили “трошити храну”, односно да ће последично имати додатне користи и ресторани.

То је, истиче “велика инвестиција, а ми смо мала земља, и наша шанса да будемо еколошка, здрава држава”.

Уз слив Дунава, планирано је сређивање и слива Велике Мораве, тзв. Интегрално уређење слива.

-То је број један инвестиција у Србији. Регулисање реке Мораве, али и воде која може да буде здрава за пиће. Она је сада тек 4 категорије. Сређује се комплетна приврееда која гравитира тамо. То је инвестиција која задржава становништво, подиже стандард, и решава еколошку катастрофу која се надвире над тим делом – додаје он.
Треба напоменути и да инвестиција Интегрално уређење слива реке Мораве нема везе са некада најављеним каналом Дунав-Морава- Вардар.

Весна Бјелић/ телеграф .рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.