ЗАВРШЕНА ОБНОВА МОСТА НА КАНАЛУ ДУНАВ-ТИСА-ДУНАВ У БАЧКОМ МОНОШТОРУ – ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПРЕКО “ШМАГУЦА”

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Ових дана завршена је реконструкција моста “Шмагуц” на каналу Дунав-Тиса-Дунав у Бачком Моноштору, код Сомбора, који је више од деценије био затворен за прелазак. Према речима Стипана Бенића, председника Савета МЗ Моноштор, мост је практично већ у функцији и промет се обавља преко њега. Званичног отварања неће бити због епидемиолошких мера.

-Оно што је најважније јесте да житељи овог места више неће морати да километрима около одлазе до својих њива и родбине на дрој страни канала-истакао је Бенић.

Инвеститор радова је Јавно предузеће „Војводина шуме“, а вредност је 37 милиона динара.

Ова ћуприја изграђена је у складу са захтевима Завода за заштиту природе и састоји се из три дела- два непокретна и једног покретног од 13 метара који ће служити за отварање у случају проласка бродова.

Конструкција се састоји из 62 бетонска шипа која су убушена у само дно канала ДТД и горње покретне конструкције која је дрвена, односно од храстове грађе, како би се задржао првобитни изглед моста који је изграђен 1986. године.

Радови на мосту почели су почетком јуна и тада је најављено да ће бити завршен до септембра,али су се одужили због корона вируса. Пројекат адаптације је почео још пре неколико година, и изградња моста ће омогућити боље управљање и вођењем радова Шумског газдинства.Првенствено ће служити за потребе Шумског газдинства, како би извршили отварање шума које се налазе са друге стране канала ДТД, али такође и за локално становништво, које на другој обали имају своје викендице.

Новоизграђени мост ће поред основне намене побољшаног управљања шумским газдинством, имати велики значај за развој туристичких потенцијала Бачког Моноштора, а самим тим и града Сомбора, кажу надлежни у локалној самоуправи Сомбора.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *