U SOMBORSKOJ BOLNICI PUŠTEN U RAD NOVI GASTROSKOP

APATIN EKONOMIJA VESTI

Na Gastroeneterološki odsek Internog odeljenja Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor prošle nedelje je stigao i pušten u rad nov uređaj za video endoskopiju – gastroskop proizvođača „Olympus“.

Sredstva za kupovinu novog aparata obezbeđena su preko Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo AP Vojvodine po Rešenju o dodeli sredstava po Javnom konkursu za finansiranje, odnosno sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova u 2017. godini.

Sa ovim uređajem je na Gastroeneterološkom odseku u Opšte bolnice u Somboru ponovo uspostavljen nesmetan rad poboljšan tretman pacijenata, unapređena dijagnostika, što ima za cilj smanjenje smrtnosti od karcinoma gornjeg digestivnog trakta i poboljšanje kvaliteta života građana Zapadno-bačkog okruga kojima je ponovo omogućena adekvatna zdravstvena usluga.

Prethodne godine u ovoj bolnici je urađeno svega 1407 gastroskopija jer je stari uređaj, za koji se više ne proizvode rezervni delovi, bio u kvaru 5 meseci čime se lista čekanja na gastroskopije produžila sa nekoliko nedelja na sedam meseci. Sa novim gastroskopom osoblje Gastroeneterološkog odseka očekuje da će se u najkraćem mogućem roku lista čekanja smanjiti na nivo od svega 30 dana.

Prema rečima dr Dragana Rastovića direktora Opšte bolnice u Somboru, u ovoj ustanovi se planiraju i druga opremanje savremenim aparatima vrednosti više desetina miliona dinara a sve sa ciljem kako bi se poboljšali uslovi lečenja pacijenata.