ВЕРНИЦИ ПОСТЕ ДО ПЕТРОВДАНА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Петровдански односно Апостолски пост ове године траје од 1. до 11. јула, односно до Петровдана који сваке године празнујемо 12. јула.

Почетак поста, а самим тим и његово трајање увек зависи од датума Васкрса, па најкраће може трајати једну, а најдуже шест седмица. Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла.

У току овог поста понедељак, среда и петак се посте на води, уторак и четвртак на уљу, а субота и недеља на риби. Као и за време трајања сваког поста не једу се месо, бели мрс и јаја. Дан уочи Петровдана се такође строго пости. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље. Ове године Петровдан пада на петак.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела. Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које Српска православна црква прописује својим канонима.

Најдужи је Велики или Часни пост који се завршава празником Васкрсења, а потом Божићни пост који, такође, траје више недеља и завршава се празником Христовог Рођења. Осим Петровског, у летњем периоду се поштује и Госпојински пост, пред Велику Госпојину, празник Вазнесења Богородице.

Православни хришћани добровољно доносе одлуку о поштовању поста, а тим подвигом се постиже очишћење душе и тела.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *