VEČERAS U KULTURNOM CENTRU DOKUMENTARNI FILM “SEOBE SE NASTAVLJAJU VEČNO”

APATIN KULTURA VESTI

Dokumentarni film “Seobe se nastavljaju večno” Boška Milosavljevića biće prikazan večeras u velikoj sali Kulturnog centra u Apatinu, sa početkom u 20 sati.

Ovaj četrnaestominutni film inspirisan je “Gornjom zemljom”, krajnjom destinacijom brojnih srpskih seoba koje su se odvijale vekovima. Reditelj Boško Milosavljević i producent Milan P. Kićevac filmom prikazuju bogat srpski kulturni legat koji i danas postoji u Mađarskoj, a autori filma kreću se kroz živu srpsku prošlost, pokazujući naše zadužbine, spomenike, muzeje i druge važne građevine i istorijske uspomene koje se nalaze u Budimpešti, Sentandreji i drugim srpskim naseobinama u tom delu sveta.

– Ovaj film je premijerno prikazan 14. februara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu a sada i apatinska publika ima priliku da ga pogleda. Film govori o Srbima u Austrougarskoj monarhiji, o njihovim seobama i bežanju pred Turcima, o malo poznatim detaljima iz srpskog naroda koji su prvenstveno u vezi sa prostorom Budimpešte i Sent Andreje – rekao je Milorad Basta, koordinator filmskog programa apatinskog kulturnog centra , u izjavi za Radio Dunav. Basta je istakao da će režiser filma, Boško Milosavljević prisustvovati večerašnjoj projekciji u Apatinu.

Narator je Bojan Žirović, a o ljudima, seobama, spomenicima i događajima iz ovog segmenta istorije govore dr Dinko Davidov sa Srpske akademije nauka i umetnosti, zatim dr Milo Lompar, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i dr Bojan Popović, kustos Galerije fresaka, kao i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej.