ВАНДАЛИЗАМ У KУПУСИНИ -ОБЕЗГЛАВЉЕН KИП СВЕТОГ ФЛОРИЈАНА

APATIN HRONIKA VESTI

Kип Светог Флоријана заштитиника од пожара и патрона ватрогасаца у месту Kупусина, постављен 1911. године, ноћас су уништили непознати вандали.

Откинуту главу и бројна друга оштећења на статуи уочили су мештани, након чега је позвана и апатинска полиција.

-Синоћ од 23 часа чуо сам буку и жамор који је долазио из дела улице где се налази споменик. Било је необично да у то време буде неке гужве на улици. Ми смо мирно место, већина се бави пољопривредом. Рано лежемо и исто тако рано и устајемо. Након што сам упалио светло да погледам шта се дешава, све је утихнуло. Тек смо ујутро видели шта се догодило, сведочи Kупусинац који живи у непосредној близини. Сигуран је још да је у вандализму учествовало више особа.

Становнике овог мирног места је вест о овом вандалском чину шокирала, многи су током дана долазили да се и лично увере. Док је за неке питање на који начин је са статуе високе 5 метарa откинута глава. Већина се са разлогом пита -Зашто?
-Није нам јасно, коме је то сметало? Срамота за нашу средину ако је починилац из Kупусине. Флоријан је заштитник ватрогасаца читаве планете, не само Kупусинаца. Пуних 109 година овај кип ником није сметао, разочаран је Роберт Рекеће, секретар Добровољног ватрогасног друштва из Kупусине.

Kупусина је насељена већинским мађарским живљем, мање од 20 одсто је Срба и других националности. Међунационалних конфликта и нетрепељивости није било, а данашњи односи се оцењују као најбољи у историји.

-Стојимо потпуно изненађени пред оваквим чином. Никада раније нисмо овако нешто доживели, јер Апатин доживљавамо као мултинационалну средину у којој мађарска заједница ником није оскрнавила неко спомен обележје, па нисмо очекивали да се то и нама догоди, каже Иштван Петер одборник у СО Апатин из редова Савеза војвођанских мађара.

Он је оштро осудио скрнављење кипа и изразио наду да ће починиоци бити пронађени и санкционисани због уништавања овог културног добра.

-Са овим се прелази једна граница и то у моменту када се односи између Срба и Мађара оцењују као најбољи у нашој историји, каже Иштван. Иако не искључује могућност да је реч о међунационалном инциденту, чуди га уништавање кипа Светог Флоријана, заштитника ватрогасаца, јер поред њега у селу постоје други кипови и споменици посвећених искључиво мађарским великанима.

-Нема нам смисла..Kоме сметају ватрогасци, светац који чува од пожара? Све нам то говори или да су починиоци незналице или обични вандали. Зато је неопходно да полиција уради свој посао, како би одагнали све сумње, поручује Иштван.

У Kупусини се поред кипа Светог Флоријана, налази још 100 других сакралних споменика што је специфичност овог насеља, настала из обичаја староседелаца који су кад би победили неку од животних недаћа (болест, пожар, утапање) подизали споменик у знак захвалности неком од светаца. Њиховим наследницима даље је остало у обавези да о њима воде рачуна и да их одржавају. Kип Светог Флоријана у Kупусини је подигнут у спомен великог пожара који је избио у четвртак, 2. октобра 1890. године, у 15,30, а који је погодио скоро цело село. Поред кипа, на ову трагедију Kупусинце од 1891.године подсећа и звоњава црквених звона сваког четвртка после подне, и она је јединствен пример овакве традиције у целој Војводини, стара преко 125 година.

Свети Флоријан је представљен фигуром римског војника одевеног у хитон с дугачким плаштом пребаченим преко рамена и кацигом с перјаницом на глави. Заштитник је не само ватрогасаца, већ и пивара, димничара, војника и сапунџија.

2 thoughts on “ВАНДАЛИЗАМ У KУПУСИНИ -ОБЕЗГЛАВЉЕН KИП СВЕТОГ ФЛОРИЈАНА

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *