ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РAД: СОЦИЈАЛНУ НОВЧАНУ ПОМОЋ ПРИМА ОКО 900 ПОРОДИЦА

APATIN DRUŠTVO VESTI

У Центру за социјални рад наводе да се број породица који примају новчану социјалну помоћ креће од 800 до 900 на годишњем нивоу. Ова помоћ може да траје од 3 до девет месеци. Сталну помоћ примају само пордице код којих је установљена стална материјална угроженост због неспосбности стицања средстава кроз рад што одређује Министарство.

Знатан је број и оних који примају једнократну помоћ, када су у стању социјалне угрожености, за разне потребе. Директорка Центра за напомиње да сваки грађанин може да се обрати захтевом за помоћ Центру без обзира да ли је корисник ове установе. -За једнократне помоћи средства се издвајају из општинског буџета. Ова помоћ се дели када се људи нађу у изненадним отежавајућим материјалним околностима, болести, немогућности плаћања струје и слично. За ове помоћи се подноси захтев Центру са документацијом за шта је потребна помоћ, број чланова породице, материјална угроженост… Центар на основу увида у целокупно стање угроженог лица на основу законских критеријума доноси одлуке. Уколико странка није задовољна обраћа се другостепеном органу, односно општинској управи, која издваја средства за овај буџет Центра. Уколико се помоћи односе на средства која додељује Министарство за рад, запошљавање и социјално осигурање тамо се улаже жалба-каже директорка Центра за социјални рад у Апатину Николина Сучевић.

Она још напомиње да се ова расподела обавља према расположивим средствима из буџета која су лимитирана, нису увек довољна али се покушава макар и са умањеним идвајањима за ове случајеве изаћи у сусрет што већем броју појединачних захтева.

Осим ових функција Центар из истог буџета издваја средства и за друге бројне случајеве којима се обухвата област социјалне заштите.-Све је више надлежности којима се Центар бави. Послови се усложњавају. Ту спадају и случајеви насиља у породици, финансирање саветовалишта, помоћ у кући, набавка уџбеника и слично. Помоћи се највише траже с јесени када треба опремати децу у школу, набавити огрев, снабдети се за зиму- објашњава Сучевићева.

За последњи случај када је градом прострујала вест да сви пензионери до 25.000 примања имају право на помоћ од 15.000 динара Сучевићева нема објашњење осим да је некако ова дезинформација прострујила међу пензионерима без икаквог основа.-Жао ми је посебно старијих људи који су сатима чекали испред Центра да траже ову помћ. Није јасно како је ова вест, односно дезинформација, дошла до грађана. У том периоду ми примамо уобичајене захтеве као и сваке године те није јасно како се десило по први пут да се ова дезинформација прими „здраво за готово“ . Центар са овом вешћу нема никакве везе-закључила је директорка Сучевићева.

С.П.Ш.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *