УДРУЖЕЊЕ ЊУШКИЦА- НАПУШТЕНИ ПСИ СЕ КОМБИЈИМА ДОВОЗЕ У АПАТИН

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

У Свилојеву је у августу прошле године отворено прихватилиште за напуштене псе, пре свега оне болесне и повређене који заврше на улицама Апатина. Простор на површини од 2300 м2 је опремљен са пет боксова величине више стотина квадрата. У току су радови на проширењу капацитета, садњи дрвећа, бетонирању стаза и постављања ограде.

-Простор смо купили од средстава које смо као Удружење скупили, али сам највећим делом сам финансирао куповину и опремање прихватилишта. Удружење ради четири године, а у августу смо одлучили да купимо празан простор, тачније њиву, и пренаменимо је у прихватилиште. Удружење има десетак волонтера и да би постигли све што се данас овде може видети, радили смо дан и ноћ, рекао је Перица Тривановић из Удружења „Њушкица“ из Апатина, иницијатор овог пројекта који иначе живи и ради у Немачкој.
Волонери који се брину о псима су, пре свега, особе које воле животиње и желе да им помогну. Вољни су радити непрекидно и послове који не подразумевају само бригу о псима. Тако су зидали, бетонирали, варили, шрафили, секли, обављали све послове у изградњи прихватилишта.

-Пси код нас имају простор и ветеринарску негу. Овде су они које проналазимо на разним местима, код Мотела, поред путева, по њивама, одбачене, повређене, гладне и којима треба помоћ. До сада смо са улица Апатина склонили 244 пса и они су успешно завршили код удомитеља у Немачкој. Оне удомљење обилазимо код породица које су их усвојиле и проверавамо како су, да ли се брину о њима, каже Тривановић.
Према његовима речима Удружење има довољно хране за псе коју углавном добијају, али ветеринрске услуге плаћају. Искрено каже да ветеринари знају да им изађу у сусрет и понекад пруже услугу бесплатно или по сниженим ценама.

Највећу помоћ очекују од локалне самоуправе.

-Било је обећања која никада нису реализована. Општина је и ове године издвојила милион и по динара за проблем паса луталица. Као Удружење смо конкурисали за та средства, али још нисмо добили одговор, изјавио је Тривановић.
Из Удружења апелују на власнике паса да чипују своје псе, да би се лакше пратило кретање паса и да се спрече евентуалне малверзације уколико пас заврши на улици.

-Јавна је тајна, да се у другим градовима хватају пси и избацују у Апатину. На тај начин се оштећује и држава јер се наплаћују услуга хватања, али се о псима не брине, не одвозе се у азил, већ пуштају на територије других општина.

-Једино решење конкретно је санкционисати оне који комбијем довозе псе у нашу општину. Грађани нам јављају да се то стално дешава, често и на истим локацијама. Проблем је што нико није снимио таблице тих комбија па да можемо пронаћи власника. Неколико пута смо их пријавили, али полиција чак и када их ухвати не може ништа без виших инстанци које треба да реагују. Кастрација, чиповање и евиденција су начин да се бори против луталица, категоричан је Перица Тривановић.

Из Удружења позивају све који желе усвојити пса да могу доћи у прихватилиште и пронаћи једног за себе. Да би пас био добар и веран пријатељ не мора бити са педигреом. Уколико му пружите сигуран дом, храну и негу, биће вам садруг са којим ћете уживати годинама.

-Најпоноснији сам када видим да пас, који је пре пар месеци живео на улици, живи у некој породици, добро удомљен, каже Тривановић.

То је и највећи мотив њему и волонтерима Удружења „Њушкица“ да наставе да раде на збрињавању остављених и повређених паса и склоне их са улице где им, сигурно, и није место.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *