U TOKU AUDICIJE ZA PRIJEM NOVIH ČLANOVA U GRADSKI HOR “JEDINSTVO”

APATIN KULTURA VESTI

Gradski hor “Jedinstvo” iz Apatina vrši upis novih članova, a Kancelarija za mlade opštine Apatin poziva sve zainteresovane za pevanje, druženje i putovanja da se se odazovu audicijama.

Probe se održavaju utorkom i četvrtkom od 19 sati u Maloj sali Opštinskog kulturnog centra na spratu. Zainteresovani mogu da prisustvuju probama, isrobaju svoje glasovne mogućnosti i da se besplatno uključe u rad hora.

Prema rečima Živadina Galonića, predsednika hora, Gradski hor “Jedinstvo” trenutno broji 35 aktivnih članova, dosta mladih ljudi, a od kojih je petoro srednjoškolaca.

– Na repertoaru su duhovna i horska muzika, kao i moderne kompozicije adaptirane za horsko izvođenje. Naši nastupi vezani su za značajne datume, državne i crkvene praznike, godišnje koncerte i druge svečanosti. Hor je, pored nastupa na području apatinske opštine, imao zapažena gostovanja u Sloveniji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Hrvatskoj, kao i u brojnim mestima širom Srbije, a putovaće se i ubuduće – kaže Živadin Galonić, ističući da svaki član besplatno dobija svečano odelo za nastup.

BenQ Digital Camera

Članovi hora, godinama unazad, učestvuju na opštinskim, zonskim i pokrajinskim smotrama i beleže izuzetne uspehe. Dobitnici su sedam srebrnih plaketa, od kojih je jedna sa Pokrajinskog festivala u Rumi, gde će i ove godine učestvovati, kao i tri bronzane.

Počeci razvoja horskog pevanja u Apatinu vezani su za sredinu 19. veka, kada je 1859. godine formirano prvo Muško pevačko društvo, a ubrzo su usledili i drugi sastavi vezani za pojedine esnafe i crkvu.

Za bliže informacije o audicijama možete se obratiti dirigentu hora Dobrili Novaković na telefon: 063-859-82-46.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *