U SOMBORU POČINJE SNIMANJE FILMA “PORAJMOS 101”

KULTURA SOMBOR VESTI

Filmski stvaralac i režiser Lordan Zafranović najavio je u Skupštini grada Sombora da će se u ovom gradu polovinom maja snimati antiratna drama „Porajmos 101“. Snimanje kratkog igranog filma finansijski će podržati grad Sombor.

Film „Porajmos 101“ je antiratna drama po istoimenom romanu Dušana Savića koji se bavi sudbinama mađarske Jevrejke Žuže, romskog violiniste Paganinija i nemačkog oficira Jozefa, na početku rata u Somboru, a potom u logoru Aušvic. Film će režirati poznati svetski filmski stvaralac Lordan Zafranović, a Dušan Jović je scenarista.
Zafranović je istakao da će to biti somborski film, kako u pogledu lokacija gde će biti sniman, tako i u pogledu angažmana čitavog ansambla somborskog Narodnog pozorišta. On je dodao da u Somboru postoje uslovi da se na stvaralački način obradi teška tema iz Drugog svetskog rata.
– Ovaj film će biti aktuelan u Evropi gde Drugi svetski rat doživljava reviziju sećanja i ta kontura se pomalo ljulja u desnu stranu.Ukoliko ga izradimo kako sam zamislio, fil će biti jedan snažan krik protiv rata, protiv nacionalizama koji rastu, protiv želja da se stvari istorijski okret. Da oni koji su poraženi, zapravo budu pobednici kao što se desilo u nekim republikama bivše Jugoslavije“, kazao je Zafranović.

Dušan Jović, je istakao da je ovaj filmski projekat nastao zahvaljujući piscu Dušanu Saviću, u čijem romanu se radnja izvorno dešava u Sarajevu.

– Radnju smo smestili u Sombor kako bi ispričali novu priču u kojoj su tačni i vreme i događaji. Ovo nije komercijalni film, ovo je umetnički film kojim želimo ponovo da podsetimo na stravu i užas koji nam se dešavao. Naša namera je da ovaj film bude dosanjani san Ernesta Bošnjaka i da to bude samo početak jedne inspiracije, rekao je Jović i dodao da će film biti realizovan u produkciji „Ravangrad filma“, uz podršku grada Sombora i Saveza jevrejskih opština Srbije.