У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА МИРКУ ЋЕЛИЋУ

KULTURA SOMBOR VESTI

Манифестација ,,Музеји за десет” у Градском музеју у Сомбору започела је отварањем изложбе радова прерано преминулог Димитрија Мирка Ћелића из Пригревице. Изложба носи назив ,,Оставштина за будућност” и окупила је велики број посетилаца, како поштовалаца Ћелићевог рада, тако и његових пријатеља и сарадника.

Према речима Петера Мраковића, директора Музеја, током недеље ће бити неколико различитих садржаја у њиховој установи, а завршиће се традиционалном манифестацијом ,,Ноћ музеја”.

  • Изузетно ми је жао што нисам имао прилику да упознам Мирка Ћелића, али гледајући његова дела осетио сам дубоку наклоност према његовој уметности, изјавио је Мраковић, те препустио ауторима изложбе, Анђелки Путици и Викторији Узелац, да кажу нешто више о животу и раду Димитрија Мирка Ћелића.

Анђелка Путица, виши кустос археолог Градског музеја истакла је да, чим су сазнали да ће овогодишња тема ,,Музеја за десет” бити ,,Будућност традиције”, једини прави одговор био је приказати оно што је Ћелић оставио.

  • Као прави музејски радник, Мирко је сакупљао, евидентирао многобројне споменике, као и културна добра, а фотографије приказане на изложби само су део тог великог посла који је урадио. Био је сарадник на археолошким истраживањима, а такође и врстан ковач. Неке ствари смо заједно реализовали, а неке су остале на идејама. Зато је на мени да наставим где смо стали и покушам да их реализујем. Метал, глину, камен, дрво и земљу Мирко је обликовао на разноврсне начине, а на тај начин је обликовао и све нас, те оставио неизбрисив траг. Колектив Градског музеја Сомбор му се неизмерно захваљује за све оно што је урадио, а ми се захваљујемо породици Ћелић која нам је омогућила реализацију ове изложбе, рекла је Путица.

Од Викторије Узелац, кустос археолога Градског музеја у Сомбору, сазнали смо да је Мирко Ћелић био велики пријатељ њихове установе, те да је њихова дужност да његова породица зна да имају неког ко се стара да Мирков живот и рад не остану заборављени.

  • Оставштина за будућност је изложба која представља целокупан опус рада Мирка Ћелића, вајарски, фрескопис и фотографију. У првој просторији се може видети неколико Миркових фресака које су постављене у манастиру Острог, а ту је такође и приказан део његових фотографија. У питању су цркве из Лике које је он документовао током 2015. године. За једну од својих фотографија добио је и међународно признање у Атини. У другој просторији су Ћелићева вајарска дела, у дрвету, бронзи и керамици, а ту могу да се виде и гусле које је он једини израђивао. Реплике мачева и музејског накита које је радио за потребе археолошких изложби такође се налазе у другој просторији, док је у трећој постављена ковачка радионица Миле Ћелића, Мирковог деде. Ова ковачка радионица, коју нам је Ћелић поклонио, део је сталне поставке нашег Музеја, а само за ову прилику пребачена је да буде део изложбе ,,Оставштина за будућност”, рекла је Узелац.
Фоно: Викторија Узелац

Изложба Димитрија Мирка Ћелића ,,Оставштина за будућност” биће постављена у Градском музеју у Сомбору до 3. јуна 2019. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.