U PETAK, 30. AVGUSTA, OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA NADE DENIĆ I MILANA JAKŠIĆA

APATIN KULTURA VESTI

Izložba slika Nade Denić i Milana Jakšića biće otvorena u petak, 30. avgusta, u apatinskoj Galeriji “Meander”. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 sati, a biće postavljena do 20. septembra tekuće godine.

Prema rečima Radmile Savčić, istoričara umetnosti i višeg kustosa Galerije “Meander”, ovaj umetnički par već nekoliko decenija aktivno učestvuju u izgledu naše savremene likovne umetnosti.

nada denic milan jaksic– Deluju samostalno i zajedno izlažu. Primećuju se zajednički napori u istraživanju likovnih problema, a posebno ritma, linije i strukture. Slike Nade Denić sastoje se od pravilnog nizanja i raspoređivanja ritmičkih blokova, koje čine kombinacije širokih, isprekidanih nanosa boje nad kojim su linearnih zapisi sa često izraženim stilizovanim listovima. Milanov ritam je perfektno pravilan i dosledan po horizontali ili vertikali. Zaseban stil pokazuje različit kolorit i struktura dela. Po obrazovanju, Nada je vajar, pa je struktura njene slike reljefna uz pomoć raznih netradicionalnih smesa i inkorporiranog drugog materijala. Iako joj je koloritna skala veoma široka, na svakoj slici koristi tek minimalan izbor boja koje se međusobno savršeno dopunjuju. Milanova paleta je široka, a u njoj se boje nižu u neprestanoj borbi na nadjačaju jedna drugu. Struktura varira od onih gusto utkanih materija do perfektno glatkih površina plakatskog manira, kao što su ove slike na apatinskoj izložbi – izjavila je Radmila Savčić.

Nada Denić rođena je 1954. godine u Koljanima (Dalmacija, Hrvatska). Diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a.

Milan Jakšić rođen je 1952. godine u Osijeku. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a studirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je SULUV-a.

Priredili su blizu 30 sampostalnih izložbi i učestvovali na preko 300 kolektivnih u brojnim gradovima i galerijama u zemlji, kao i u: Belgiji, Poljskoj, Mađarskoj, Kini, Južnoj Koreji, Italiji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i dr.

Nada i Milan žive i rade u Pančevu.

V. Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *