У БЛОКУ 112 ЗАСАЂЕНЕ ЈАПАНСКЕ ТРЕШЊЕ- ОПШТИНА АПАТИН ПОДРЖАЛА АКЦИЈУ “ЗЕЛЕНА СРБИЈА”

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Kако би подигла свест грађана и локалних самоуправа о томе колико је значајно пошумљавање Србије, компанија “Color Media Communications” под покровитељством Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије у оквиру пројекта“Зелена Србија” данас је у Апатину организовала садњу Јапанске трешње.

Директорат као друштвено одговорна институција жели да допринесе подизању свести по питању ове теме и размени искустава са земљама које имају дипломатска представништва у Београду.

-Животна средина је нешто што нажалост сви узимамо за како кажемо, здраво за готово и нико од нас уопште не размишља о краткорочном или посебно дугорочном негативном учинку сваког од нас понаособ, а посебно свих нас заједно. Својом небригом и незаинтересованошћу за живи свет који нас окружује. Оно што је битно су наша свест и дела која се малим напором сваког од нас могу окренути у позитивном правцу и буђењем колективне свести и заједничким делима можемо да учинимо много за себе, животну средину и живи свет који нас окружује и коме припадамо. Чак и мала дела сваког од нас која чинимо данас у правцу оплемењивања животне средине, у садашњости и будућности могу учинити много за генерације које долазе. Директорат жели да активностима на повећању зелене садње и пошумљавањем локалних паркова и других јавних површина које становништво користи, допринесе очувању животне средине и унапреди њен квалитет. Дубоко верујемо да сваком од ових садница данас продужавамо живот не само планете на којој живимо, већ и свих нас који смо део ње. Зато је сађење дрвећа најплеменитији чин који можемо урадити према природи и другим људима. Сви овде присутни желимо да у годинама које долазе дишемо пуним плућима са личним задовољством да смо учинили нешто добро за све нас, поручио је Слађан Велинов, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Пројектом је предвиђено да се у парковима у 10 градова и општина широм Србије садњом дрвећа укаже на потребу пошумљавања, а Апатин је међу првима и подржао ову акцију.

-Желела бих да се испред општине Апатин захвалим свим гостима који су данас код нас. Ово је заиста леп пројекат и надам се да ће се успешно реализовати ове, као и наредних година. Ми смо поносни што је Апатин једна од десет општина у којима ће пројекат бити реализован и у том духу надам се да ћемо и ми након ове данашње садње наставити. Оно што је у најави и што је наша општина припремила за наредне четири године јесте да смо већ израдили документацију за преко 30 километара пошумљавања атарских путева, односно ветрозаштитних појасева који ћемо распоредити на наредне четири године и мислим да ћемо бити у могућности да у циклусима пролеће-јесен испунимо тај део и да посадимо неколико хиљада стабала до 2024. године на територији наше општине, изјавила је Дубравка Kораћ, председница општине Апатин.

Садњу десет садница Јапанске трешње у Апатину, на зеленој површини у Блоку 112 подржала је и Kлара Силвија Секер, регионални аташе за пољопривреду и животну средину за Западни Балкан из амбасаде Мађарске.

-Веома ме радује што својим присуством могу подржати сарадњу у оквиру овог пројекта. Не треба посебно објашњавати да је засадити дрво добро дело. Од памтивека дрво је задовољавало све потребе човечанства, Оно дарује храну, топлину, кисеоник а сада безусловно помаже у борби против глобалног загревања. Мађарска од пре неколико година непрестано улаже и улагаће у пошумљавање. Заједничка аграрна политика Еврпске уније пошумљавање помаже на различите начине и обезбеђује средства, поручила је Секер.

О пошумљавању најгушће насељеног дела града говорио је Марко Ђумић, секретар СО Апатин.
-Велико ми је задовољство и као општинском функционеру, а и као неком ко живи у „есовима“ да видим улагања у овом делу града. Поред спортског терена које имамо, ускоро добијамо и велико модерно дечије игралиште. Саднице Јапанске трешње које смо данас посадили, временом ће учинити простор на ком се налазимо много лепшим на задовољство великог броја људи који живи у стамбеном блоку 112, – поручио је Ђумић.

1 thought on “У БЛОКУ 112 ЗАСАЂЕНЕ ЈАПАНСКЕ ТРЕШЊЕ- ОПШТИНА АПАТИН ПОДРЖАЛА АКЦИЈУ “ЗЕЛЕНА СРБИЈА”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *