U APATINU ODRŽAN JAVNI ČAS „OLUJA-ZLOČIN KOJI TRAJE“

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Opštinska uprava i Kulturni centar iz Apatina danas su u znak sećanja na srpske žrtve nastradale u hrvatskoj akciji „Olujaorganizovali na Trgu Nikola Tesla u Apatinu javni čas pod nazivom „ Oluja – zločin koji traje“.

U prisustvu nekoliko stotina građana, na skupu su nastupilii učenici srednjih škola recitujući pesme Branka Ćopića -Na Petrovačkoj cesti i pripovetke Kolona –ispovest o Oluji jednog prognanog mladića nakon čega je Bosiljka Popović, profesor istorije održala javni čas o stradanju srpskog naroda.

Građanima su se potom obratili predsednik opštine Apatin, Radivoj Sekulić i  predsednik Skupštine opštine Apatin Milan Škrbić , koji su govorili o Oluji kao zločinu za koji niko nije kažnjen te brojnim izbegličkim porodicama koje su se nakon ovog etničkog čišćenja nastanile u Apatinu.

Škrbić, koji je inače i predsednik zavičajnog udruđenja Ličana Nikola Tesla iz Apatina , podsetio je okupljene da ni nakon 21. godine od zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom u Hrvatskoj niko nije odgovarao.

-Prognanih je samo u Oluji bilo 250.000 .Samo u Oluji.Broj Srba koji su od 1991 proterani iz Hrvatske je preko 610.000.Niko za to nije odgovarao, Oluja je samo jedan od zločina bez kazne -, rekao je Škrbić.

Obraćajući se okupljenim građanima, predsednik opštine Apatin , Radivoj Sekulić je ponovio da za ovaj zločin još uvek nije niko kažnjen te da je upravo u Apatinu završio najveći broj Srba iz izbegličke kolone.

-U našem gradu živi najviše stradalnika etničkog čiščenja koje su hrvatske vojne snage sprovele nad srpskim narodom , to je zločin koji se ne može zaboraviti.Treba da pamtimo sve iz istorijie našeg naroda, jer narod koji nema istoriju nema ni budućnost-, rekao je Sekulić.

Na kraju skupa „ Oluja – zločin koji traje“ , Sekulić je izrazio nadu da se ovakvo stradanje srpskom narodu više nikad neće ponoviti i pozvao okupljene da još jednom pogledaju izložene fotografije koje su prošle nedelje u znak sećanja na žrtve akcije „Oluja“, postavljene na trgu Nikola Tesla.

Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Oluja Zločin koji traje ,Apatin, 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016 Javni čas, Oluja Zločin koji traje, tribina u Apatinu 2016